Uitdaging: dansers fotograferen

Amy Schutte 1827

Dansen is hot. Deze eeuwenoude kunstvorm is dan ook een te gek fotografie onderwerp. Beweging en bijzondere houdingen vastleggen is niet eenvoudig, zeker in slechte lichtomstandigheden. We helpen je op weg om dansers te fotograferen

Goede plek

Ga je naar een danstheater of een andere voorstelling? Zorg dan dat je een goede plek bemachtigd. Ideaal zou zijn als je rond mag lopen, maar dat zal slechts in weinig gevallen worden toegestaan. In dat geval kun je namelijk zowel voorin als achterin gaan staan (bij voorkeur op een ophoging), om overzichten te maken. Neem van tevoren contact op met de organisatoren om te vragen of ze een speciale plek voor je kunnen reserveren. Kom anders ruim op tijd, zodat je vooraan zit of staat. Het zou zonde zijn als het been van een danser net niet zichtbaar is op de foto, omdat het hoofd van degene die voor je zit dat blokkeert.

dans, beweging, dansers fotograferen

Repetities van de dansers

Om je vrijer te kunnen bewegen, kan het een idee zijn om te vragen of je een (generale) repetitie mag fotograferen. Je loopt dan niemand in de weg en hebt veel bewegingsvrijheid. Bovendien kun je wellicht vragen om bepaald (meer) licht en kun je dansers vragen om een bepaalde pose. Bereid je dus goed voor en neem contact op met betrokkenen.

Dansers bewegen veel

Een foto is, natuurlijk, een stilstaand beeld. Maar dat wil niet zeggen dat een beeld niet de illusie van beweging kan hebben. Je kunt dit op een aantal manieren doen. Eén manier die je kunt kiezen, is het hebben van bewegingsonscherpte. Dit doe je door je sluitertijd iets langer te zetten. Er is geen vaste formule voor, want hoe lang je sluitertijd staat is afhankelijk van je lens, het licht en de snelheid van de dansers. Maar om beweging te ‘bevriezen’ kun je de volgende vuistregel aanhouden om de minimale sluitertijd te kiezen: sluitertijd is 1/ (brandpuntsafstand x cropfactor). Door deze net een tikje langer te zetten, krijg je ‘strepen’, door de beweging. Zet ‘m niet te lang, want dan is het onderwerp niet meer duidelijk te zien.

dans, beweging, dansers fotograferen

Licht

In veel gevallen gaan dansoptredens gepaard met lichtshows. Oefeningen en repetities doorgaans niet, maar ook daar heb je te maken met weinig licht. Een lichtgevoelige lens, één met een grote maximale diafragma opening (laag f/getal) is dus noodzakelijk. Aan flitsers heb je vaak niets, dansers gebruiken meestal veel ruimte. Probeer van tevoren te vragen wanneer welke lichtsets worden gebruikt: vaak hebben bepaalde dansen meer licht. Soms komt ook meer licht aan het einde van een optreden, waar het publiek de kans heeft om een applaus te geven. Gebruik dat moment. Neem eventueel een statief mee om dat statische moment vast te kunnen leggen zonder ‘camera shake’.

Dansers fotograferen is niet eenvoudig. Zorg dat je je apparatuur goed kent, en al veel hebt geoefend onder makkelijkere omstandigheden. Zo hou je fantastische herinneringen over aan balletvoorstellingen, dansshows of dansles. We zien je resultaten graag terug in onze Lezersgallery.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy