Nationaal Ballet vastgelegd door de Nikon D3400

Nationaal Ballet vastgelegd door de Nikon D3400

Jasper van Bladel 2564

Fotograaf Laurent Liotardo legde de junior hoofdballerina bij het Nederlandse Nationale Ballet vast. Melissa Chapski danst de Dans van de Suikerboonfee uit De Notenkraker in vrijwel volledige duisternis, een mooie uitdaging voor de nieuwe D3400.

Hoe was het om voor deze campagne te werken met de Nikon D3400?

Ik wist al dat de camera uitstekend presteert bij weinig licht, dus toen ik werd gevraagd om mee te werken, was ik direct geïnteresseerd om de grenzen van de camera op te zoeken en enkele prachtige opnamen te maken. Ik vond het een interessant idee om bij weinig licht de beroemde ‘Dans van de Suikerboonfee’ te fotograferen en ik wilde graag weten hoe de camera zou presteren, vooral omdat het een D-SLR voor beginners is. Ik was onder de indruk. Ik kon moeiteloos foto's nemen zonder compromissen te moeten sluiten en de camera is heel gebruiksvriendelijk. Het is een schitterende instapcamera. 

Ik kon ook de nieuwe SnapBridge-functie gebruiken die alle opnamen die ik maakte, direct naar mijn smartphone uploadde. Ik kon dus snel kijken welke foto's me bevielen en deze ter plekke delen. Aangezien de opname de hele dag duurde, wist ik niet zeker hoeveel foto's ik met de D3400 kon maken met één lading. Gelukkig hoefde ik de accu maar één keer te verwisselen, dus hij ging lang mee.

Wat waren de grootste uitdagingen van de fotoshoot?

Voor mij was het een uitdaging om in zulke donkere omstandigheden te fotograferen en ik wist niet of we de gewenste opnamen zouden krijgen. De D3400 kon de uitdaging echter goed aan. Ik verhoogde de ISO tot 6400 zonder ruis, wat indrukwekkend is voor een instapcamera. Ik experimenteerde ook met enkele fantastische lange belichtingen. Hoewel dit veeleer een fotografische techniek is, heb je hiervoor wel de juiste apparatuur nodig. Je kunt zoiets beslist niet fotograferen met je smartphone.

Wat vond je het leukst aan de opnamesessie?

Het was fantastisch om met zo'n getalenteerde danseres als Melissa Chapski te werken. Ik zag haar voor het eerst op Instagram en het viel me meteen op hoe prachtig ze eruitziet op foto's. Het was opwindend om in het donker haar dans te fotograferen. Ik heb De Notenkraker honderden keren gezien en uitgevoerd, dus het is geweldig om er een heel andere uitvoering van te zien. Werken met een nieuwe camera was een positieve ervaring en ik vond het prachtig om de verschillende NIKKOR-objectieven te kunnen uitproberen en zo een verrassend resultaat en een zachte bokeh te krijgen.

Je hebt een groot aantal volgers op Instagram. Welke kwaliteiten zoek je in de beelden die je deelt?

Ik gebruik in mijn beelden graag het contrast tussen licht en donker. Wanneer ik dansers fotografeer, probeer ik verder te kijken dan hun fysieke aspect. Ik wil hun persoonlijkheid, atletische vermogen en het verhaal achter de foto vastleggen, maar ook de prachtige, theatrale lijnen. Wanneer ik de beelden selecteer die ik met mijn volgers deel, ben ik erg kieskeurig en kies ik alleen de beste opnamen. Ik probeer altijd iets te posten dat betekenis voor me heeft, niet alleen maar foto's waarvan ik weet dat ze veel ‘likes’ en reacties krijgen.

Foto's overzetten is gewoonlijk een heel gedoe. Wat vond je ervan om te werken met SnapBridge?

Wanneer ik op pad ben voor een fotoshoot, moet ik de gemaakte beelden vaak snel delen met anderen. SnapBridge is erg handig voor me omdat je hiermee foto's die je met de camera hebt gemaakt, snel en makkelijk kunt overzetten naar je smartphone om ze te delen, zelfs als er geen Wi-Fi-verbinding is. Via SnapBridge kun je foto's van hogere kwaliteit delen en ik vond het erg handig en eenvoudig te gebruiken.

Waarom wilde je met Nikon werken voor deze fotoshoot?

Ik gebruik Nikon-camera's al vanaf het begin van mijn fotografiecarrière, dus het was geweldig om te worden gevraagd voor deze shoot. Ik nam de kans met beide handen aan! Het was nog aantrekkelijker omdat het om een instapcamera ging. Je denkt al snel dat je een geavanceerde camera nodig hebt, maar je kunt tegenwoordig ontzettend veel doen met betaalbare D-SLR's. Ik ben erg enthousiast over het gebruik van Nikon-apparatuur om professionele balletdansers te fotograferen, want ik heb gemerkt dat deze uitermate nauwkeurig is, terwijl de elegantie en schoonheid van de dansers ook goed worden vastgelegd.

 

Wat is je favoriete foto uit de shoot en waarom?

De opname met lange sluitertijd is mijn favoriet en ik ben blij dat deze zo goed geslaagd is. We hebben deze foto aan het eind van de dag gemaakt, dus het was extra bevredigend omdat we maar een paar kansen kregen om het goed te doen. Opnamen met lange sluitertijd zijn altijd lastig. Gelukkig kregen we de juiste opname na een paar pogingen. Het was een mooie manier om de dag te eindigen, in de wetenschap dat we hadden bereikt wat we wilden bereiken. 

Wat zijn je tips voor fotograferen bij weinig licht?

Bij een optreden of wanneer je 's nachts door de stad loopt, kan een D-SLR-camera een groot verschil maken als het gaat om de kwaliteit van de gemaakte foto's. Het is belangrijk dat je een groot ISO-gevoeligheidsbereik hebt wanneer je fotografeert bij weinig licht. Dat is het geval bij de D3400, wat zeer indrukwekkend is voor een instapcamera. Ik kan heldere, scherpe opnamen maken, zelfs in een donkere omgeving zoals een theater. De D3400 is ook zeer stil, wat handig is als je live-optredens fotografeert.

Wat zijn je tips voor het fotograferen van dans- of balletvoorstellingen?

Wanneer je snelle, nauwkeurige bewegingen fotografeert, zoals die van een professionele balletdanser, is het belangrijk dat je een korte sluitertijd gebruikt om precies de juiste opname te maken waarbij het onderwerp zeer scherp is. Autofocus is een ander hulpmiddel dat je helpt bewegende dansers vast te leggen wanneer je snel moet handelen om een moment vast te leggen voordat het voorbij is. De veelzijdigheid van de camera is ook belangrijk. Wanneer je dansers fotografeert, is de lichte D3400 perfect. Aangezien deze klein en handzaam is, kan ik gemakkelijk rondlopen op het podium en de danser volgen. 

Laurent Liotardo

Eerder dit jaar ben ik hun officiële staffotograaf en videograaf geworden van het English National Ballet en dat doe ik naast mijn dagelijks werk als danser. Ballet is mijn grootste passie en fotografie mijn tweede liefde. Ik ben nu gespecialiseerd in dans-, film- en bruidsfotografie.

Nikon D3400

Info: Nikon.nl

Met de D3400 kun je probleemloos fotograferen bij weinig licht. Met een DX-formaat sensor van 24,2 MP produceert de camera hoogwaardige beelden. Als fotograaf die veel op sociale media zit, kan ik dankzij de SnapBridge-technologie beelden uit de camera eenvoudig direct delen met mijn smartphone.