Tweedehands lens kopen? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten!

Redactie digifoto Starter 2610
Als je voor een schijntje een nieuwe lens wil kopen, dan kan je altijd overwegen om te zoeken naar een tweedehandsje. Wanneer je goed zoekt kan je af en toe voor weinig geld een goede lens op de kop tikken, maar er zijn wel een aantal punten waar je goed op moet letten.

Begin bij het begin

Om bij het begin te beginnen: de advertentie. Als je een mooie deal hebt gevonden op marktplaats of ebay, lees eerst de advertentie heel goed en reageer er niet op als de aanbieding buitenproportioneel goed is. Vind je bijvoorbeeld een lens voor € 100,- die normaal het tienvoudige kost, dan is de kans groot dat er iets niet in de haak is.

Spreek thuis af

Haal altijd zelf de lens op bij de verkoper thuis. Zo heb je uitvoerig de tijd om deze te controleren schade en fouten en kan je de verkoper altijd terugvinden als er toch iets niet in de haak blijkt te zijn. Wil de verkoper koste wat kost niet bij hem thuis afspreken, dan is de kans groot dat de deal geen zuivere koffie is en is het verstandig om van de verkoop af te zien.

LEES OOK: De grootste misverstanden in de fotografie
 

Even ruiken

Zodra je de lens in handen krijgt, controleer eerst uitvoerig de buitenkant. Kijk of er geen krassen op de lens zitten (zowel aan de voor- en aan de achterkant) en of er geen schimmel aan de binnenkant van de lens zit. Dit gaat het makkelijkst met een kleine zaklamp. Om te controleren op schimmel kan je ook even aan de lens ruiken. Ruikt de lens muf, dan weet je dat de lens nat is geweest en is de kans op schimmel vrij groot.

Check de schroefjes

Kijk ook naar de schroefjes. Hieraan kan je zien of de lens al een keer is opengemaakt voor reparatie. Is de lens open geweest, vraag dan de verkoper waarom dit is gebeurd. Heeft hij geen goed verhaal, niet kopen.

LEES OOK: Tegenlicht gebruiken

Maak foto's

Neem je camera mee en maak testfoto's. Maak minstens een foto met het grootste en het kleinste diafragma waar de lens over beschikt en de uiterste brandpuntafstanden van de lens. Let op rare geluiden bij het scherpstellen en wees alert bij krassende geluiden. Het kan zijn dat er zand in de lens zit.

Scherpstellen

Test het autofocussysteem. Probeer zo snel mogelijk scherp te stellen op onderwerpen op verschillende afstanden en controleer hoe scherp de foto's zijn. Het is wel verstandig om dit te vergelijken met een lens die je kent, want het is zonde om een goede lens te laten liggen omdat de autofocus van je camera niet zo goed is.

Soepel zoomen

Als je foto's maakt met een zoomlens, let er dan ook op hoe soepel de lens in- en uitzoomt. Het zoomen moet niet heel stroef gaan, maar wel enige weerstand bieden. Draait de lens heel soepel, dan is het waarschijnlijk dat de lens al veelgebruikt is.

Tweedehands in de winkel

Er zijn ook genoeg camerawinkels die tweedehands camera's en lenzen aanbieden. Deze zijn vaak wat duurder dan lenzen die je op marktplaats kan vinden, maar je bent wel verzekerd van een goede lens en vaak zit er ook nog garantie op.

Tips?

En jullie? DÈ Must-know tips voor een beginnende lenzenjager? Laat het ons weten in de reacties!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie