Trouwfotografie: de mooiste foto’s op de belangrijkste momenten

Christel  de Wolff 1083

Trouwfotografie is een van de meest uitdagende fotografiegenres van dit moment. Niet alleen moet je in staat zijn om prachtige foto’s te maken op het juiste moment, je moet ook weten wat je wel en niet kunt maken en beschikken over uitstekende communicatie skills.  Je moet flexibel zijn en goed presteren onder druk. In dit artikel bespreken we wat er komt kijken bij trouwfotografie en hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden wanneer je graag aan de slag wil met het fotograferen van bruiloften - een lastige, maar zeer gewaardeerde taak.

Dit artikel is geschreven door Christel de Wolff en gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 2.2023

Sinds de fotografie toegankelijk is geworden voor iedereen, zijn er fotografiegenres in opkomst die belangrijke gebeurtenissen in het leven van een persoon vereeuwigen. In het algemeen kun je denken aan portretfotografie, maar specifieker is newbornfotografie en het opkomende geboortefotografie en begrafenisfotografie, ook wel afscheidsfotografie genoemd. 

In ons mensenleven maken we bijzondere dingen mee. Geboorte en dood is waar we allemaal mee te maken krijgen en velen van ons stappen ook in het huwelijksbootje. Deze ‘mooiste dag van je leven’ moet dan natuurlijk ook goed vastgelegd worden en vaak wordt een specialist ingeschakeld. Niet voor niks, want een bruiloft fotograferen is doorgaans niet iets wat je zonder oefening kunt doen en niet iedereen gaat het even goed af. 

Bij trouwfotografie ben je vaak afhankelijk van de gebeurtenissen die zich tijdens de dag ontvouwen en je moet in staat zijn om snel te reageren en aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit betekent dat je als fotograaf alert moet zijn en snel moet kunnen schakelen. Je moet kunnen anticiperen op veranderingen in het licht, de locatie, planning, maar vooral ook het bruidspaar en hun gasten. Dit vereist creativiteit, voldoende technische kennis en stressbestendigheid. 

trends in trouwfotografie

De uitdagingen van trouwfotografie

Een van de grootste uitdagingen van trouwfotografie is dat je vaak slechts één kans hebt om de perfecte foto te maken. Sommige momenten kun je ensceneren, maar tijdens de dienst kan je op belangrijke momenten niet vragen of de ambtenaar even wacht of dat de bruidegom zijn geloften opnieuw uitspreekt. Je moet dus in staat zijn om snel te reageren en de belichting, compositie en focus klaar hebben of razendsnel kunnen instellen. 

Vertrouw niet simpelweg op je camera

Moderne camera’s helpen je met diverse voorkeuzemenu’s, maar voldoende technische kennis van fotografie is hoe dan ook een pré, omdat camera’s het niet altijd bij het rechte eind hebben. De witbalans kan bijvoorbeeld in de war raken van crèmekleurige trouwjurken en de belichting kan moeite hebben met het donkergekleurde maatpak van de bruidegom in combinatie met lichte jurk van de bruid. Ook de autofocus verdwaald nog wel eens bij de fijnmazige stof of heeft moeite met sluiers en tierelantijntjes, al zijn de meeste moderne camera’s tegenwoordig prima in staat om op gezichten en ogen te focussen dankzij geavanceerde eye-tracking. 

Meer dan fotograferen alleen

Bruidsfotografie is, net als alle vormen van portretfotografie, meer dan alleen fotograferen. De uitdaging zit deels in het werken met en en tussen een grote groep mensen. Tijdens een bruiloft zijn er vaak veel mensen aanwezig, van verschillende achtergronden en leeftijden. Het is belangrijk om te weten hoe je met verschillende persoonlijkheden omgaat en hoe je de juiste toon kunt zetten om de gewenste foto's te maken.

Het is belangrijk om te weten wat wel en niet kan en de wensen van het bruidspaar en hun gasten te respecteren. Vooraf bespreek je met het bruidspaar wat voor soort foto’s ze willen en wat niet. En ter plekke vermijd je het maken van foto’s die ongepast zouden kunnen zijn.  Soms kun je niet overzien dat er bij een mooi portret van opa en oma iets raars gebeurt in de achtergrond, maar in de nabewerking zou je er dan voor moeten kiezen om dit weg te halen of de foto niet te gebruiken. Om die reden probeer je ook altijd meerdere foto’s te maken, zodat je genoeg te kiezen hebt.

Conclusie 

Als trouwfotograaf moet je altijd alert zijn en letten op de kleine details én overzicht houden op het grote geheel. Het gaat niet alleen om het maken van mooie foto's, maar ook om het vastleggen van de emoties en momenten die de dag zo speciaal maken. Let op de interacties tussen de bruid en bruidegom, de familieleden en vrienden en de kleine details zoals de bloemstukken, tafelopstellingen en natuurlijk de taart.

Kortom, trouwfotografie is een uitdagend en belonend genre. Het vereist niet alleen technische vaardigheden, maar ook sociale en communicatieve vaardigheden. Als trouwfotograaf moet je in staat zijn om de emoties en momenten vast te leggen die de dag zo speciaal maken, terwijl je respectvol en professioneel omgaat met je onderwerp.

Lees ook: Trends in trouwfotografie

Meer over trouwfotografie in DIGIFOTO Pro 2.2023

Trouwfotografie, of bruidsfotografie, is een groeiend genre waar steeds meer fotografen zich in specialiseren. En hoe leuk het ook is om op de mooiste dag in iemands leven aanwezig te zijn, trouwfotografie is geen makkelijk genre. In deze editie spreken we met awardwinnend trouwfotograaf Daan Fortuin over de uitdagingen van het genre.

Onze kersverse ambassadeur Daniel Vinke doet een boekje open over zijn ervaringen in het mooie genre. Hij vertelt over wat hem het meest aanspreekt en hoe hij ooit begon met bruidsfotografie. Een tipje van de sluier: veel fotograferen realiseren zich dat ze van hun eigen bruiloft amper foto’s hebben en zien het als hun taak om anderen niet dezelfde fout te laten maken! 

Als afsluiter van dit thema bespreken we veelvoorkomende ondernemersvragen aan het hand van bruidsfotografie als thema. Want, wat is een gezond uurtarief en hoe zorg je ervoor dat je klant snapt dat fotografie niet gratis is? 

Lees ook: Nu verkrijgbaar: DIGIFOTO Pro 2.2023 - Bruidsfotografie en urbex

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel