Eet smakelijk: tips voor voedselfotografie

Tips voor het fotograferen van eten

Liesbeth Wesdijk 772
Soms loopt het water je al in de mond wanneer je die prachtig gekleurde foto’s bekijkt van voedsel. Jammer dat er nog geen geurfoto’s bestaan, anders zou je je niet kunnen bedwingen! Met de volgende tips kun jij ook zulke mooie beelden maken, om van te watertanden!

 

De juiste apparatuur

Het is een sprookje dat je alleen met hele dure apparatuur mooie foto’s kunt maken. Met elke DSLR camera zijn prachtige resultaten te behalen. Je kunt beter eventueel je geld investeren in een goede, lichtgevoelige lens. Uiteindelijk is het belangrijker dat je de techniek van het fotograferen beheerst, niet dat je de duurste apparaten in huis hebt.
 

Probeer niet te flitsen

Hard licht vanaf de voorkant zorgen er voor dat je gerecht er plat en onnatuurlijk uitziet. Juist de schaduwen maken het natuurlijk en appetijtelijk. Gebruik dus geen flitser. En als je geen professionele studioverlichting hebt, zorg dan voor het volgende:

Gebruik een statief

Om meer licht in je beeld te krijgen heb je een langere sluitertijd nodig. Gebruik daarom een statief zodat je geen bewogen foto’s krijgt.

Kies je rekwisieten zorgvuldig

Het voedsel kan er nog zo heerlijk uitzien, onbewust bemerkt de kijker welk tafelkleed, bord en zelfs bestek je gebruikt op de foto. Kies dat dus zorgvuldig uit, het draagt voor een belangrijk deel mee aan de sfeer en het succes van de foto.

Zoek de beste hoek

Het ene gerecht komt het beste uit de verf als het van boven wordt gefotografeerd, terwijl het andere (b.v. een cake in laagjes) er prachtig uitziet wanneer het vanuit een lager standpunt wordt gefotografeerd. Probeer eens verschillende standpunten uit.

Vertrouw op je instinct

Als het niet goed aanvoelt, zal het hoogstwaarschijnlijk niet goed worden. Breek dan gewoon je shoot af en bouw alles opnieuw op. Verander de rekwisieten, je standpunt, net zolang tot het wel goed voelt. Probeer je compositie alvast uit met een paar testopnames voor het voedsel klaar is, want ...

Wacht niet te lang

Zodra het voedsel bereid is, is het zaak er zo snel mogelijk goede foto’s van te nemen. Want hoe langer het op tafel staat, hoe minder lekker het er uit gaat zien. De sla wordt slap, het vlees wordt droog (je kunt hier eventueel een kwastje met olie over doen, maar overdrijf het niet anders lijkt het gauw te vet) of je pudding zakt uit. Enige haast is dus geboden.

Maak rommel

Dit moet je niet te letterlijk nemen, maar soms kunnen b.v. kruimels naast een punt overheerlijke aardbeientaart net dat beetje extra charme geven aan een foto. Maak het niet een te strak beeld in sommige gevallen, speel daar eens mee. Dat kan jouw foto nu net uniek maken.

Een beetje dauw

Als je een stilleven van groente of fruit fotografeert, spray dan eens wat water over het voorwerp met een verstuiver. Dingen die er een beetje levenloos uitzagen, zullen er opeens uitzien alsof ze net uit een bedauwde tuin komen.

Wees voorbereid

Zorg dat je altijd wat (kleine) rekwisieten bij je hebt. Dat klinkt misschien raar, maar je kunt altijd iets tegenkomen wat de moeite waard is om op de foto vast te leggen.
 

Het is echt leuk om voedsel te fotograferen, zeker als je het daarna ook nog mag opeten. Laat je inspireren door deze tips en laat het resultaat zien in de gallery, net als Hilde Remerie.

Kijk hier voor nog meer leuke ideeën met voedsel.
 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth