De mooiste foto's na zonsondergang

Tips voor fotograferen met weinig licht

Liesbeth Wesdijk 535
Het licht tijdens bijvoorbeeld zonsopkomst of zonsondergang is wondermooi, maar hoe leg je dit het beste vast met je smartphone of fotocamera? Hieronder volgen een aantal tips.

Er zijn van die momenten op een dag, die het extra waard zijn om vastgelegd te worden. Die kostbare momenten duren vaak maar kort, daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereidt.

Zonsondergang aan het strand

Zorg er voor dat je op het juiste ogenblik op de juiste plaats bent

Kies je locatie van te voren uit en zorg dat je ruim voor zonsopkomst of zonsondergang aanwezig bent. Het licht verandert zo snel, waardoor elke foto weer anders wordt.

Ken je camera

Als je de handmatige instellingen van je camera kent en beheerst, zijn de mogelijkheden om prachtige foto's te maken enorm. Door te spelen met je ISO of door langer te belichten kun je ware kunstwerken maken.

Fotografeer in RAW

Bij veel camera's, inclusief de nieuwste smartphone's is er de mogelijkheid om in RAW te fotograferen. Dit kost weliswaar meer opslagcapaciteit, maar je foto's worden er zoveel beter van wanneer je ze daarna bewerkt.

Bewerk je foto's indien nodig

Voor extra diepte, kleur en intensiteit kun je de foto's bewerken met bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop.

Neem een statief mee

Zeker als je een langere sluitertijd gebruikt, is het nuttig om een statief aan te schaffen. Dat is de enige manier om geen bewogen foto's te krijgen.

En het belangrijkste is: trek er op uit!

Waar en wanneer je ook ergens bent, kijk om je heen of dit misschien een goede locatie is om eens naar terug te keren met een prachtige zonsopkomst of ondergang. Het is zeker de moeite waard!

 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth