Tips voor een scherpe groepsfoto

Tips voor een scherpe groepsfoto

Redactie 1855
Het lijkt makkelijk, zet een aantal mensen bij elkaar en maak een foto. Toch is een goede groepsfoto maken niet zo makkelijk. Wij geven je de juiste tips voor geslaagde resultaten!

De scherpte

De scherpte van een groepsfoto is erg belangrijk. Bij een groepsportret wordt het moeilijker om meerdere mensen scherp op de foto te krijgen. Je camera op de automatische stand laten staan is in dit geval niet zo een goed idee. Voor een groepsfoto van een kleine groep mensen is minimaal een diafragma van f/7.1 nodig. Een kleiner diafragma, bijvoorbeeld f/8 of f/11, zorgt ervoor dat de resultaten nog beter worden. Dit komt doordat je met een kleiner diafragma minder scherptediepte hebt en zowel de voor- als achtergrond scherp in beeld komen. 

Ook kan je er juist voor kiezen om de scherpte met opzet op één persoon te leggen, zo creëer je meer nadruk op hem. Zorg dan wel voor een duidelijk verschil in scherpte, anders kan het lijken alsof je het per ongeluk hebt gedaan.

Probeer de volledig handmatige stand (m van manuel) van je camera eens uit. Kies in de handmatige stand voor een klein diafragma en zorg er daarnaast voor dat je een korte sluiertijd neemt. Ook is een laag ISO-waarde van groot belang om de hoeveelheid ruis binnen de perken te houden. Nu is het zo dat een kort sluiertijd, een klein diafragma en een lage ISO-waarde met elkaar in verbinding staan en het aanpassen van de één gevolgen heeft voor de rest. Ga dus op zoek naar een compromis!

 

Upload jouw groepsfoto in onze Gallery!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie