Tips voor de mooiste dierenfoto’s

Tips voor de mooiste dierenfoto’s

Liesbeth Wesdijk 2849
Dierenfotografie is populairder dan ooit. Logisch, want huisdieren maken een belangrijk deel van je leven uit. Hier zijn een aantal tips om de mooiste dierenfoto’s te maken.

Vang het karakter van je dier

Elke dier heeft bepaalde dingen die hem of haar juist zo speciaal maken. Probeer dat vast te leggen in je foto. Dat gaat vaak het beste als je ze in hun vertrouwde omgeving fotografeert of wanneer ze dat doen wat ze het leukst vinden, zoals b.v. met de bal spelen.

Maak spectaculaire actiefoto’s

Er is niks leukers dan spelende huisdieren op de foto vastleggen, maar je wilt natuurlijk geen bewogen foto. Experimenteer met je sluitertijd in combinatie met de ISO om de beste beelden te krijgen. Met de ‘burstmode’ (waarbij je meerdere foto’s achter elkaar kunt nemen), weet je zeker dat je het juiste moment op de plaat krijgt.

Vergeet de ogen niet

De ogen zijn de spiegel van de ziel, ook van je huisdier. Probeer eens te focussen op de ogen als je diertje lekker rustig zit of ligt. Stel scherp op de ogen en zorg dat de achtergrond wazig is voor een nog mooier effect. Niet flitsen uiteraard en zoek een omgeving met een rustige, niet storende achtergrond.

Mensen

Een mooie foto van een hond met zijn eigenaar is een onvergetelijke herinnering. Probeer niet te flitsen, dit kan makkelijk afleiden en het dier doen schrikken. Vaak moet je snel zijn met dierenfotografie, ze zijn meestal niet zo lang geconcentreerd.

Op hun niveau

De mooiste foto’s krijg je door je laag te maken, kikker of zelfs ‘slang’perspectief dus. Soms heb je dan het probleem dat je bedolven wordt door het dier, ze zijn immers vaak erg enthousiast. Maar blijf gewoon liggen, ze raken er vanzelf aan gewend en dan kun je prachtige, spectaculaire foto’s maken. Gebruik een kleine ‘DOF’, dus diafragma om een mooie wazige achtergrond te krijgen en een zo hoog mogelijke sluitertijd omdat dieren nu eenmaal snel bewegen.

Niet flitsen

Het is al eerder gezegd, maar probeer niet te flitsen. Niet alleen kan het dier er van schrikken, maar ook is het licht dan veel harder. Heeft je dier een lichte vacht, dan zal die gauw gaan dichtlopen door de flits en zie je geen details meer. Ook bestaat het gevaar voor rode ogen bij het flitsen, net als bij mensen. Ook zal het licht reflecteren als je dieren in b.v. een viskom of metalen kooi fotografeert.

Handigheidjes

Neem speelgoed wat geluid maakt of een ritselend zakje mee om de aandacht van het dier te krijgen. Wat ook heel goed werkt is een ringtone op je telefoon met dierengeluiden. Als je een dier buiten fotografeert kan het handig zijn om hulp te hebben voor het geval het dier wegloopt. Of fotografeer in een omheinde ruimte als dat mogelijk is.

Maak veel foto’s, dieren zijn dankbare onderwerpen! We zien die foto's graag terug in onze Lezersgallery!


 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth