Tips om herfstkleuren te fotograferen

Amy Schutte 477
In de herfst is de natuur prachtig, en kunnen we ons fotografisch hart weer ophalen. Maar de bruinrode tinten kunnen gemakkelijk troebel en grauw op de foto komen. Hoe zorg je dat je foto’s de herfstkleuren eer aan doen?

Gouden uren

De prachtige, gouden herfst kleuren zijn erg gebaat bij mooi licht. Het beste licht, dat deze kleuren bovendien extra complementeert, zijn de gouden uren. Dit is de periode net voor zonsondergang en net na zonsondergang. Fotografen spreken altijd van gouden uren, maar helaas is het veel minder lang. Het licht wordt zachter, de schaduwen minder hard en de toon van het licht wordt wat warmer.

Tegenlicht

De kleuren van bladeren komen het beste tot hun recht bij tegenlicht. Door de structuur van de bladeren wordt er een deel van het licht doorgelaten, waardoor de warme tonen extra benadrukt worden. Probeer dus te zoeken naar ‘vrijstaande’ bomen, waar geen schaduw op valt. Of richt je camera eens omhoog. Zeker bij close ups werkt tegenlicht uitstekend.

Slecht weer

Veel fotografen kiezen ervoor om bij slecht weer niet op pad te gaan met hun camera. Maar juist donkere wolken, in combinatie met de herfstkleuren van de natuur, kan prachtige, stemmige foto’s opleveren. Ook regen kan erg mooi zijn, zeker als je dat weet te vangen in bijvoorbeeld een macrofoto.

Gebruik een filter voor optimale herfstkleuren

Een polarisatiefilter kan de kleuren iets versterken. De verzadiging van de kleuren wordt, in de camera al, iets meer. Ze zorgen ervoor dat het grauwe, wat je soms kunt hebben bij herfstkleuren, minder wordt. Bovendien is het handig om een polarisatiefilter bij je te hebben als het geregend heeft of als er dauw op het blad zit. Het filter zal de reflectie wegnemen, waardoor de kleuren volledig tot hun recht komen.

Nabewerken

Ook in de nabewerking kun je je foto nog verbeteren. Zorg dat je witbalans goed staat; de camera kan namelijk de neiging te hebben om de warme tonen wat te neutraliseren. Terwijl je dat juist wilde vangen in je foto! Zorg dat de kleurtemperatuur goed is en de kleuren mooi warm zijn. Eventueel kun je dit nog wat meer aanzetten.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy