Tips en trucs voor watersplash

Amy Schutte 1062
Foto’s van een plons of een watersplash in water zijn een leuk om te maken. Je kunt er gemakkelijk thuis mee aan de slag.

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een watersplash gaat fotograferen. Het is een goed idee om even wat aandacht te besteden aan je opstelling. We geven je wat praktische tips.

Watersplash? Gebruik huishoudfolie

Wanneer je een watersplash wil fotograferen, gaat er water plonzen. En water dat je niet volledig onder controle hebt, gaat in de regel niet goed samen met camera apparatuur. Natuurlijk kun je je opstelling slim maken, zodat je camera niet recht in de plons hangt, maar het is ook geen slecht idee om je apparatuur te beschermen. Je kunt je eventuele flitser en delen van je camerabody eenvoudig spatwaterdicht maken door deze in te wikkelen met huishoudfolie. Houd de lens natuurlijk vrij, net als het flitslicht.

Een flitser

Heb je één of meer flitsers? Gebruik ze dan zeker voor je watersplash foto. Een flitser zal ontzettend helpen om de beweging van het water (de splash) te bevriezen. Je kunt ze het beste aan weerszijden van het onderwerp neerzetten en goed richten, zodat er weinig licht geknoeid wordt. Met een flits op je flitsschoen kun je ook aan de gang. Vaak is het mooi om het licht te weerkaatsen (bouncen), bijvoorbeeld via het plafond. Zo voorkom je meteen reflectie. Zet je flits zo kort mogelijk. Bij de flitsschoen betekent dat vaak dat het vermogen ook minder wordt, dus kijk of het voldoende is. Korte flitsen zijn belangrijk om de actie (druppels) te bevriezen. Heb je geen flitser? Dan zul je met een hele korte sluitertijd moeten werken.

Opstelling voor je watersplash

Je komt handen tekort wanneer je een watersplash wil fotograferen, dus een statief voor je camera is geen overbodige luxe. In de meeste gevallen zul je deze hoger willen zetten dan het water en naar beneden willen richten. Om je handen enigszins vrij te houden, is het handig om iets op te hangen dat in je bak met water kan druppelen. Een klem met een natte spons kan bijvoorbeeld werken. Je kunt ook een pipet of iets dergelijks gebruiken, maar dan ben je een hand kwijt. Als je een afstandsbediening hebt is dat niet zo erg, anders wordt het een kwestie van goed timen met de zelfontspanner. Tenzij je natuurlijk iemand hebt die je kan helpen.

Timing

Waterdruppels vallen met een ongekende snelheid, sneller dan onze reflexen zijn. Het is dus bijna onmogelijk om deze perfect op elkaar af te stemmen. Gelukkig is dit iets wat je kunt oefenen, dus probeer er gewoon eens een paar uit. Je kunt ook de burst modus gebruiken om snel foto’s achter elkaar te nemen, zodat de kans groter is dat je het juiste moment te pakken hebt.

Kleur

De sfeer van je watersplash foto wordt bepaald door de kleuren die je gebruikt. Als je gewoon water gebruikt, zou je een gekleurde bak of een gekleurd doek onder je glazen bak kunnen gebruiken. Wit of zwart kan natuurlijk ook. Of je kunt gebruik maken van gekleurde filters voor je lichtbron, om op die manier kleur in je foto aan te brengen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voorwerpen in je bak te laten plonzen. De timing is dan nog belangrijker, dus begin eerst eens met druppels. Voor je het weet heb je te gekke watersplash foto’s!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy