Mobieltjes worden slimmer

Time of Flight sensor; Wat is het?

Siem van Woerkom 788
Veel nieuwe telefoons die dit jaar uitkomen zijn uitgerust met een TOF (Time Of Flight) sensor. Wat doet dit precies?

TOF Sensor

Een Time of flight sensor of TOF-camera is een camerasysteem dat naast lengte en breedte ook diepte in beeld waarneemt, welke wordt berekend door middel van de reistijd die licht gebruikt. Zo vormt de camera geen tweedimensionaal beeld maar een driedimensionaal beeld. Kortgezegd betekent dit dat deze sensor in combinatie met een camera module een 3D scan kan maken van alles wat het in beeld krijgt, zoals bijvoorbeeld een 3D model van je gezicht.

Er zijn verschillende technieken ontwikkeld voor Time of flight camera’s. De meest eenvoudige techniek werkt met lichtflitsen. Een lichtbron gaat een zeer korte tijd aan om de scene te verlichten, objecten in de scene reflecteren dit licht. Het licht wordt opgevangen met een lens en een beeldsensor. Afhankelijk van het tijdsverschil tussen de lichtflits en de terugkomst van het licht wordt de afstand van het object gemeten.

Nu we weten wat een TOF sensor precies doet, is het handig om te kijken waarom we dit precies nodig hebben in onze toekomstige mobieltjes.

Wat betekent het?

Waar het bij mobiele fotografie voornamelijk op aan lijkt te komen de laatste tijd zijn Megapixels. Hoe meer hoe 'beter'. Toch hebben veel fabrikanten door dat dit niet alles is, en consumenten ook slim zijn om dit te snappen. Dus keren de grote merken zich naar andere innovaties. Een camera module die het bizar goed doet met weinig light, een extreme groothoek module of bijvoorbeeld 5 (!) camera's in een enkele telefoon (Nokia 9 PureView). 

De laatste tijd zagen we bij bijvoorbeeld de laatste generatie iPhones dat de makers modules voor het lezen van diepte toe hadden gevoegd om onscherpte of 'bokeh' bij portretten te laten zien. Je kan de TOF sensor zien als een volgende stap in dit veld. Waar we hiervoor alleen met afstanden werkte, is het nu mogelijk om een volledig 3D model te maken van een gezicht, hand, of zelfs volledig lichaam. Het wordt daardoor veel makkelijk om scherptediepte mooier te maken in foto's maar ook word het mogelijk om snel te wisselen tussen lichtsituaties. 

In het kort gaat deze sensor ervoor zorgen dat je foto's meer diepte zullen hebben, in de vorm van betere scherptediepte en contrast. Op dit moment hebben de volgende telefoons de sensor tot hun beschikking; 

- Samsung Galaxy S10 5G

- LG G8 Thin Q

- Oppo RX17 Pro

- Honor View 20

- Huawei P30 Pro

- Oppo Reno

- Sony Xperia XZ4

Al is het wel bekend gemaakt dat apple in september hun nieuwe lijn van iPhones uit gaat brengen en het zeer zeker de 'magische' sensor zal bevatten.

Wij zijn in ieder geval enthousiast over alle nieuwe ontwikkelingen in de smartphone camera wereld en zijn benieuwd naar wat 2019 ons nog meer gaat brengen.

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem