Review: DJI Mini 3 Pro overtreft verwachtingen

Redactie digifoto Starter 1932

DIGIFOTO Pro ambassadeur Kevin Vervoort had nog nooit eerder met een drone gevlogen, maar ging met veel plezier de uitdaging aan bij het testen van de DJI Mini 3 Pro. Welke mogelijkheden bieden de drone hem in zijn fotografie?

Dit artikel is geschreven door Kevin Vervoort en is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 4.2022

De DJI Mini 3 Pro drone neem je door zijn gewicht en compactheid gemakkelijk overal mee naartoe. Inclusief accu weegt de drone slechts 249 gram. En die ene gram maakt een enorm verschil, omdat de Europese regelgeving omtrent drones minder uitgebreid is voor drones onder de 250 gram. De drone kan tot 60 kilometer per uur vliegen en blijft op een volledig opgeladen accu zo’n 34 minuten in de lucht. De ingebouwde GPS sensoren, met obstakeldetectie, zorgt ervoor dat je tot wel zes kilometer ver kunt vliegen. 

‘De drone is (ingeklapt) bijna net zo klein als een moderne smartphone’

De DJI Mini 3 Pro beschikt over een 24mm f/1.7-objectief met een beeldhoek van 83 graden. De camera heeft een 48 megapixel sensor en kan tevens in RAW fotograferen. Door de drie-assige stabilisatie, worden trillingen voorkomen. Eén druk op een knop en je wisselt tussen horizontaal en verticale beelden, wat ideaal is om het volledige sensorbereik te gebruiken voor social media-specifieke content. 

Unboxing 

DJI heeft veel aandacht en zorg besteed aan de verpakking van deze drone. Bij de eerste keer uitpakken moest ik rustig de tijd nemen. Toen ik de DJI Mini 3 Pro drone voor het eerst in mijn handen had, viel mij meteen het gewicht op, oftewel het gebrek aan gewicht. De drone is (ingeklapt) bijna net zo klein als een moderne smartphone en het gewicht is zelfs minder (in vergelijking met een iPhone). Omdat de onderdelen klein en licht zijn, voelde het bijna ongemakkelijk om de drone verder uit te klappen, ik was bang dat ik door mijn eigen onhandigheid iets stuk zou maken. Deze zorgen bleken toch al gauw onterecht, gezien de DJI Mini 3 Pro gewoonweg over een zeer stevige behuizing beschikt die tegen een redelijk stootje kan.

Eerste gebruik

Een aantal zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een drone koopt en in al je enthousiasme meteen wil beginnen. Ten eerste moet de drone direct uit de verpakking opgeladen worden, dat kan gemakkelijk via USB-C. De DJI Mini 3 Pro zelf laadt snel op, maar de controller liet wat langer op zich wachten. Daarnaast moesten er een aantal updates uitgevoerd worden en ben je verplicht om je te registreren bij DJI als gebruiker. Voor het registratieproces is een wifi-verbinding noodzakelijk. Als laatste ben je ook verplicht om je te registreren bij het RDW. Ook deze processen verliepen vlot, maar het is wel iets om rekening mee te houden. 

In de praktijk 

De DJI Mini 3 Pro drone is prachtig ontworpen en omdat ik nog nooit met een drone had gevlogen, ben ik allereerst in de achtertuin gaan vliegen. Ik was heel benieuwd hoe de DJI Mini 3 Pro drone zou reageren, maar heel eerlijk: kind kan de was doen! Voorafgaand heb ik de beschrijving niet eens gelezen, om zo een goed beeld te krijgen van punten waar ik eventueel tegenaan zou gaan lopen. Maar het opstarten van de DJI Mini 3 Pro drone ging als vanzelf. De drone maakt supersnel verbinding met de controller. Met één druk op de knop van de controller ging de DJI Mini 3 Pro drone al de lucht in. 

De DJI Mini 3 Pro maakt wel wat geluid. Persoonlijk vind ik dat niet hinderlijk, maar het trekt wel bekijks. Als snel kwam mijn zoontje kijken en maakte ik kennis met de obstakeldetectie toen hij probeerde om de drone te pakken. De obstakeldetectie reageert onwijs snel, waardoor ik nog meer vertrouwen heb gekregen in de veiligheid van deze drone. Je kunt zeer veilig vliegen, ook wanneer je nog geen ervaren piloot bent. 

Nadat ik wat meer vertrouwen had kregen in deze drone én mijn vliegkunsten, durfde hem wat verder de lucht in te laten. In het begin is het allemaal even wennen maar de DJI Mini 3 Pro drone laat je al snel vertrouwd voelen. Vanuit mijn fotografische achtergrond heb ik met name gelet op de foto prestaties, de drone heeft daarentegen ook hele goede video specificaties.

‘Je kunt zeer veilig vliegen, ook wanneer je nog geen ervaren piloot bent’

Met de DJI Mini 3 Pro drone vloog ik boven mijn woonplaats, zowel overdag als in de avond. Omdat ik rustig vloog was het zelfs mogelijk om 40 minuten te vliegen met een volle accu, meer dan door DJI opgegeven dus. Tijdens het vliegen veranderde het weer. Een flinke wind kwam opzetten en ik was bang dat ik de DJI Mini 3 Pro drone hierdoor kwijt zou raken. Ondanks de wind bleef de drone een goede connectie houden met de controller. Hij alarmeerde zelf voor de harde wind en hierdoor wist ik dat ik de drone langzaam terug moest gaan halen. Ik durf te zeggen dat deze drone in staat is om onder uitdagende weersomstandigheden te vliegen. Je hoeft als gebruiker niet bang te zijn dat je drone kwijt raakt. Zelf heb ik ervaren dat deze altijd terugkomt op het punt waar hij is opgestart.

Ook ben ik gaan vliegen met de ondergaande zon boven Willemstad in Noord-Brabant. Met de dag werd ik steeds handiger in het gebruik en kwam ik erachter dat je de camera volledig handmatig kunt instellen; ISO, sluitertijd, witbalans. De camera op de DJI Mini 3 Pro drone heeft wel een vaste waarde van f/1.7. Het is mooi dat je op het grote scherm van de controller direct het beeld kan zien dat je aan het maken bent. Ook bij een felle zon is het LCD-scherm goed leesbaar en zijn de beelden op de controller haarscherp. Met deze controller kun je via een app ook verbinding maken met een smartphone om deze beelden direct over te zetten.

In opdracht

Naarmate ik meer vlieguren had gemaakt, kreeg ik steeds meer vertrouwen. Ik durfde de drone zelfs in te zetten tijdens een trouwceremonie. Omdat de DJI Mini 3 Pro drone wel wat geluid maakt bij het opstijgen, heb ik de DJI Mini 3 Pro drone op een afstand de lucht in gelaten. Vervolgens vloog ik rustig naar de ceremonie toe. Het verbaasde mij oprecht dat er weinig reactie kwam vanuit de gasten die aanwezig waren. Zelf was ik in de veronderstelling dat deze drone zou opvallen door het geluid. De drone werd alleen door het bruidspaar kort opgemerkt omdat ze hem zagen komen aanvliegen. Het leverde een aantal mooie beelden op die een schitterende aanvulling zijn op de gehele fotoreportage die ik heb afgeleverd. Ik overweeg nu ook om een drone in te zetten bij verschillende foto opdrachten.

‘Ik overweeg om vaker een drone in te zetten bij foto opdrachten’

Conclusie

De DJI Mini 3 Pro drone is zeer gebruiksvriendelijk. Dankzij de verschillende sensoren, obstakeldetectie en GPS, vlieg je zeer accuraat. Ik ben aangenaam verrast door de beelden die je kan maken met deze uiterst compacte drone. De DJI Mini 3 Pro drone is zeer geschikt voor beginners, maar ook pro’s kunnen er zeer goed mee uit de voeten. De beelden doen het ook goed in professionele shoots.

Beoordeling

Beeldkwaliteit 8 | Bediening 9 | Behuizing 8 | Prijs/kwaliteit 8

Dit artikel is geschreven door Kevin Vervoort en is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 4.2022

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie