Review: Kevin Vervoort aan de slag met de FUJIFILM X-H2

Redactie digifoto Starter 1702
DIGIFOTO Pro Ambassadeur Kevin Vervoort startte zijn carrière ooit met Fujifilm apparatuur en houdt nog altijd nieuwsgierig de nieuwe releases van het merk bij. Toen wij de FUJIFILM X-H2 in handen kregen, wisten we dan ook zeker dat we deze het beste bij Kevin konden achterlaten. Wat vindt hij van de nieuwste Fujifilm camera? 

Tekst en fotografie: Kevin Vervoort  | Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 6.2022

Eerder dit jaar introduceerde Fujifilm de X-H2S, een camera toegespitst op snelheid. Iets later brengt het merk een vrijwel identieke camera uit, zonder de S van snelheid, maar met extra veel megapixels onder de motorkap. Bij de FUJIFILM X-H2 staat alles in het teken van de beeldkwaliteit. De fijnste details kunnen worden vastgelegd met een 40.2 megapixel backside illuminated sensor. Het aantal pixels is ongeveer anderhalf keer verhoogd in vergelijking met het vorige model de X-H1. Ook de verwerkingssnelheid is hoger, dankzij de vijfde generatie processor. Er is geen black-out meer is bij continu-opnamen, wat ik al meteen als extreem prettig ervaarde.

Lees ook: De nieuwe FUJIFILM X-H2S: getest in Ouwehands Dierenpark

Eerste indruk

Fujifilm heeft er weer een prachtige camera bij in de X Serie. Wat meteen opvalt is de robuustheid van de body, hierdoor ligt de FUJIFILM X-H2 zeer prettig in de hand. De uitsparing aan de rechtervoorzijde van de camera dient voor meer grip. De FUJIFILM X-H2 is hierdoor ook zeer gemakkelijk vast te houden met grotere objectieven. De camera is een van Fujifilms eerste camera’s die een wat meer ‘moderne touch’ heeft. De X-H1 zag er wat mij betreft meer retro uit dan de X-H2. Qua formaat zijn ze vergelijkbaar. De bediening is identiek aan de andere X Serie camera’s, waardoor ik er al snel wegwijs mee was. De camera is met de meegeleverde USB-kabel en universeel blokje gemakkelijk op te laden. Fujifilm heeft geen aparte lader meegeleverd.

Over de FUJIFILM X-H2

De FUJIFILM X-H2 heeft een APS-C-formaat sensor met 40.2 megapixels. De camera is uitgerust met een vijfde generatie sensor en processor, die stroom efficiënter is, waardoor de accu langer mee gaat. Je kunt er 20 beelden per seconde mee maken. De camera heeft als groot voordeel dat er twee geheugenkaarten geplaatst kunnen worden. Er is zowel plaats voor een CF Expres type-B  en een SD-kaart. De camera maakt prachtige beelden bij weinig licht en heeft een scherpte en ruis verhouding. Mooi meegenomen is tevens de verbeterde pixelstructuur waardoor licht zeer efficiënt kan worden opgevangen. ISO 125 is hierdoor standaard beschikbaar. Daarnaast haalt de X-H2  extreem korte sluitertijden van maar liefst 1/180.000. 

De nieuwe processor maakt ook een uitgebreide onderwerpdetectie mogelijk. De camera stelt hierdoor razendsnel én nauwkeurig scherp op een scala aan onderwerpen waaronder vogels, auto’s, dieren, vliegtuigen, auto’s, treinen, menselijke gezichten en zelfs ogen. Doordat ik weet dat de camera het scherpstellen onder controle heeft, kan ik me met het volste vertrouwen concentreren op de compositie. Het vijfassige IBIS-systeem zorgt er bovendien voor dat je lang uit de hand kunt blijven fotograferen zonder bang te hoeven zijn voor onscherpte. De stabilisatie biedt tot maar liefst zeven stops winst. 

Fujifilm heeft ook de elektronische zoeker aangepast met een hogere resolutie. De nieuwe zoeker is prettig om naar te kijken en er is nagenoeg geen vervorming zichtbaar. En tot slot ondersteunt de camera ook HEIF. Dit relatief nieuwe bestandsformaat neemt veel minder geheugen in beslag, zonder in kwaliteit in te leveren.

Meer specificaties van de FUJIFILM X-H2 lees je hier.

Ik was erg benieuwd naar de prestaties van de camera bij slechte lichtomstandigheden en daarom ben ik op zoek gegaan naar een onderwerp waarbij ik het uiterste van de camera kon vragen. Ik vond het in de vorm van het Horror-zone evenement in Bosschenhoofd, het grootste horror-evenement van Nederland. Tijdens dit spannende event lopen er ruim 80 acteurs rond die de bezoekers de stuipen op het lijf jagen. De ideale plek voor mij als fotograaf om in het donker met de FUJIFILM X-H2 aan de slag te gaan. En ik moet daarbij opmerken dat ik als fotograaf niet gespaard werd. Al wandelend door ‘het horror bos’ werd ik ook behoorlijk bang gemaakt. 

Voorafgaand had ik bepaald dat ik graag mooie portretten wilde maken van de acteurs ‘in het wild’. Daarom schroefde ik de FUJINON XF56mm F1.2 R WR op de camera. De FUJIFILM X-H2 ligt lekker in de hand en ik nam hem daardoor gemakkelijk mee. De camera is wel voelbaar zwaarder dan de meeste X Serie camera’s. Wie lange dagen met de camera maakt, doet er goed aan om een degelijke camerariem of -strap te gebruiken.

De bediening van de camera werkt erg intuïtief, waardoor de verschillende functies prettig en snel benaderbaar zijn. Hierdoor is het makkelijk om te schakelen tijdens verschillende omstandigheden, en die snelheid had ik nodig. Gewapend met de camera liep ik door het horror-event op zoek naar opvallende portretten. Je moet je voorstellen dat het pikkedonker was, halverwege de avond met zo nu en dan een spot om een onderwerp uit te lichten. Het werd nog moeilijker gemaakt door de toegevoegde rook. Ik was positief verrast over hoe snel en adequaat de FUJIFILM X-H2 wist scherp te stellen op de onderwerpen die ik de camera gaf. Soms detecteerde de camera sneller wat er voor onze neus stond, dan ik zelf. Ik hoefde alleen maar de foto te maken. Door de donkere omstandigheden moesten de ISO-waarden drastisch omhoog, maar zo lang ik het histogram goed in de gaten hield, bleef de beeldkwaliteit heel erg goed. 

Gedurende de avond liet de camera mij niet in de steek en wist hij mooie beelden te produceren. Persoonlijk vind ik het erg prettig dat de camera ook is voorzien van een kantelbaar scherm. De accu liep door het koude weer en het intensieve gebruik van het grote LCD-scherm voor mijn gevoel wel wat sneller leeg dan gemiddeld, maar desondanks had ik genoeg aan één acculading. 

Na de camera te hebben getest bij het horror-event ging ik er ook nog even mee aan de slag bij daglicht. Toen werd al gauw duidelijk dat de FUJIFILM X-H2 echt een allround fotocamera is, maar de focus legt op een extreem hoge resolutie. Het heeft een indrukwekkende kleurweergave, zoals we van Fujifilm gewend zijn, en levert daardoor fantastische beelden. Ook niet onbelangrijk, bij fel zonlicht is het LCD-scherm aan de achterzijde van de camera nog even goed leesbaar. 

Conclusie 

De FUJIFILM X-H2 is een van de meest complete camera’s die ik in tijden heb gezien van Fujifilm. Het heeft een grote hoeveelheid geavanceerde functies verpakt in een duurzame body met een extreem hoge resolutie sensor. 

Beoordeling FUJIFILM X-H2

  • Beeldkwaliteit 9,5
  • Bediening 8
  • Behuizing 8
  • Prijs/kwaliteit 8

Adviesprijs: € 2.249,00
Info: fujifilm-x.com

Over Kevin Vervoort

Als ambulancemedewerker maakt Kevin ingrijpende momenten van heel dichtbij mee. In 2020 werkte hij aan het front bij de eerste golf van de coronapandemie. Uiteraard liet hij zijn camera niet thuis, wat resulteerde in een zeer bijzondere documentaireserie. Kevin focust zich op het vertellen van verhalen, of dit nu een trouwerij, een afscheid, familieshoot of bedrijfsreportage is.

Lees ook: Kevin Vervoort fotografeert Rescue Experience - ondergaan en beleven

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie