Tijd voor een roadtrip: tips!

Amy Schutte 157
Niets zo leuk als een roadtrip in het voorjaar. Of misschien één ding: foto’s maken op een roadtrip!

Wanneer de natuur op haar mooist is, de temperatuur aangenaam en de dagen langer worden, staat niets een roadtrip in de weg. Maar hoe zorg je dat je met mooie foto’s thuiskomt?

Bereid je voor op je roadtrip

Een roadtrip kan natuurlijk heel spontaan zijn, zonder daadwerkelijke bestemming. Maar de kans dat je op zo’n trip met goede foto’s thuiskomt is kleiner dan wanneer je het een en ander goed voorbereid. Je hoeft heus niet je hele reis minutieus te timen en een draaiboek te maken, maar het is een goed idee om een idee te hebben van de eindbestemming. Zo kun je vast uitzoeken welke bezienswaardigheden onderweg te zien zijn, mocht je spontaan geen leuke onderwerpen tegenkomen. Probeer rekening te houden met het licht. Als je een ‘hoogtepunt’ hebt, kun je wellicht proberen om daar bij zonsopgang of zonsondergang te zijn. Bekijk van tevoren de weersvoorspellingen en houd rekening met reistijden. En houd natuurlijk ruimte voor spontaniteit!

Neem de juiste apparatuur mee

Wanneer je op pad gaat met je camera, weet je nooit helemaal zeker van tevoren wat je tegen zult komen. Je kunt dus maar het beste op zoveel mogelijk scenario's voorbereid zijn. Wanneer je met de auto bent, kun je natuurlijk lekker veel meenemen. Maar als je alles moet dragen zul je keuzes moeten maken. Bedenk wat je graag uit je roadtrip wil halen. Kom je door prachtige landschappen en wil je die in zijn geheel vastleggen? Dan is een groothoekobjectief een must. Ga je de stad in en wil je met straatfotografie aan de slag? Dan is een standaard objectief misschien juist fijn. Een zoomobjectief met groot bereik is natuurlijk helemaal ideaal voor een roadtrip, want hiermee kun je nog alle kanten op. Wees kritisch en schat de kans in dat je je spullen daadwerkelijk gaat gebruiken: alleen dan is het het extra gewicht waard. Neem je favoriete spullen mee, je krijgt er altijd spijt van als je het niet doet. En denk ook aan extra accu's en geheugenkaarten.

Maak een serie

Elke foto vertelt een verhaal, maar je kunt natuurlijk ook een serie maken om je verhaal langer te maken. Het verhaal van jouw roadtrip! Zorg voor een duidelijk begin en einde, een kop en een staart zoals elk goed verhaal dat heeft. Vertel het verhaal dat bij je onderwerp past. Ga je naar een druk bezochte toeristische trekpleister? Overweeg dan om de toeristen juist in je foto op te nemen. Wissel je beelden ook af. Een serie met alleen landschapsfoto’s kan wat saai worden. Wissel het af met close ups, of foto’s van mensen, en het verhaal wordt niet alleen completer maar ook interessanter.

Een roadtrip is enorm leuk, helemaal wanneer je gewapend bent met je camera. Geniet ervan!


 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy