Tijd voor een nieuwe camera?

Amy Schutte 248
Het is niet de camera die een mooie foto maakt, maar de fotograaf. Het is daarom meestal veel nuttiger om je eigen vaardigheden te oefenen, dan een betere of nieuwere camera te kopen.

Het is enorm verleidelijk want camerafabrikanten zijn steengoed in hun marketing. Er komt een nieuwe camera op de markt met nog mee megapixels, nog meer scherpstelpunten en gewoon nog betere kwaliteit. Hebben! Maar vaak kun je nog heel wat uit je ‘oude’ camera halen. Wanneer is het dan wel tijd voor een upgrade?

Je oude camera kan jouw vaardigheden niet meer bijbenen

Als je begint met een instapmodel camera, of misschien een tweedehands camera, kan het heel goed zijn dat je op een gegeven moment je camera ontgroeid. Je hebt de instellingen onder controle maar de camera voldoet eenvoudigweg niet meer aan de door jou verwachte kwaliteit. Of bepaalde functies worden niet ondersteund. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld technieken gebruikt waarbij LiveView je enorm kan helpen, maar je camera heeft dit niet. Of een kantelbaar scherm, omdat je vaak laag bij de grond fotografeert. Dit geldt overigens voor al je camera apparatuur. Het kan heel goed zijn dat je aan een nieuw objectief toe bent, omdat de brandpuntsafstand bijvoorbeeld niet toereikend is, of de maximale diafragmaopening niet goed genoeg. In dit soort gevallen is het zeker geen slecht idee om je eens te oriënteren op nieuwe apparatuur.

Wanneer je fotografie niet meer alleen een hobby is

Wanneer je lekker bezig bent met je fotografie, kan het zijn dat mensen je benaderen om foto’s te maken op gelegenheden. Vaak staat daar dan een vergoeding tegenover. Zo kun je gemakkelijk in een semi-professionele fotografie carriere glijden. En dat is natuurlijk erg leuk, misschien wil je zelfs wel helemaal je beroep van fotografie maken. Wanneer je het iets professioneler aanpakt, kan het zijn dat je apparatuur ook met je mee moet groeien. Met een instapmodel kom je er vaak niet, en ook je objectieven moeten wellicht veelzijdiger zijn. Het kan zijn dat je een opdracht krijgt in slechte lichtomstandigheden, en dan is een lichtgevoelig objectief en een camera die weinig ruis vertoont bij hoge ISO bijvoorbeeld noodzakelijk.

Je camera of apparatuur is op

Camera’s en veel apparatuur (zeker objectieven) kunnen erg lang meegaan. Maar niet eeuwig. Op een gegeven moment is het gewoon ‘op’. Je camera gaat geluiden maken, je ziet de leeftijd eraan af en af en toe begint ‘ie kuren te vertonen. Het is zonde wanneer je een mooie gelegenheid voor een foto mist omdat je apparatuur niet werkt. Bovendien hoef je ook niet meteen naar de allernieuwste apparatuur te upgraden. Je kunt prima een model van een aantal jaren oud aanschaffen, of een relatief nieuwe, tweedehands camera.

Je camera model wordt niet meer ondersteund

Als je camera echt behoorlijk op leeftijd is, kan het zijn dat de fabrikant stopt met ondersteuning. Daar is niets aan te doen, en in dat geval kan het nodig zijn om te upgraden op het moment dat je camera (of apparatuur) niet meer naar behoren werkt. Het kan ook zijn dat bepaalde geheugenkaarten bijvoorbeeld niet werken. Misschien is het dan tijd om eens naar een nieuwer model te kijken.

Het is zonde om steeds je camera te vernieuwen en een nieuwer of beter model aan te schaffen. Daar worden je foto’s niet beter van, tenzij je ook je eigen skills oefent. Doe het dus rustig aan en houd wat geld in je zak, voor het moment dat je beter wel naar een jonger model kunt uitkijken.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy