Thuis aan de slag: een studio maken op de keukentafel

Redactie digifoto Starter 2207

Als je kleine onderwerpen wil fotograferen, of bijvoorbeeld graag productfotografie doet, kun je een tafel studio maken. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld en het maakt je in één keer veel foto’s beter.

Als je bijvoorbeeld productfotografie doet, of een leuk project voor jezelf wil realiseren, is een kleine tafel studio enorm handig. Hiermee kun je je foto’s naar een hoger niveau tillen.

Tafel studio

Je kunt een kleine tafel studio ook kopen. Vaak is het een doos met een bepaalde kleur en wat verlichting erin. Deze zijn vaak heel voordelig en voor kleine voorwerpen zijn ze vaak prima geschikt. Maar het is natuurlijk fijner als je niet beperkt wordt door een kleine ruimte, en bovendien meer controle hebt over licht en opstelling. Dus we kunnen zelf best aan de slag!

Wat heb je nodig voor een tafel studio?

Je kunt met huis-, tuin- en keukenspullen een heel eind komen. Vele wegen leiden naar Rome, maar dit is een manier om je eigen tafel studio te prepareren:

  • Zwart papier of karton; hoe steviger het papier hoe steviger je opstelling
  • Wit papier of karton; idem
  • Papier in verschillende kleuren, eventueel met een patroon
  • Sterke tape
  • Een basis om je onderwerp op te plaatsen, kan dus in beeld komen

Als je over hele grote vellen papier beschikt, heb je de tape wellicht niet eens nodig. 

Opstelling

Om je opstelling te maken plak je drie vellen aan elkaar met tape. Zorg dat je de naden netjes afwerkt; dat worden de vouwen. Je zet uiteindelijk de drie vellen rechtop, waarbij de naden in een hoek van 90 graden vouwen. Als een halve doos, zeg maar. De tape moet dus aan de buitenkant zitten. De zijkanten zijn van zwart papier of karton, de achterzijde wit. Zo leidt je het licht mooi. Je kunt één van je gekleurde vellen papier tegen de witte achterzijde plaatsen, voor een andere achtergrond.

Licht controleren

Het grote voordeel van een studio, is dat je het licht kunt controleren. Zo ook met je zelfgebouwde tafel studio. De zwarte zijkanten werken als vlaggen, waarmee je het licht kunt richten. Door ze meer naar binnen of buiten te vouwen (dus de hoek van 90 graden te veranderen), pas je het licht op je onderwerp aan en stel je het. Je kunt in principe elke lichtbron gebruiken: daglicht, een bureaulamp of zelfs een zaklamp (wel vanaf een afstandje). 

Reflector

Om je licht nog beter te kunnen richten, bijvoorbeeld wanneer je daglicht gebruikt, kun je het licht op je onderwerp nog verder invullen door het licht te reflecteren. Vaak is een wit vel papier of karton voldoende. Komt het licht van boven, dan kun je het plat voor je onderwerp neerleggen. Zo maak je nog extra gebruik van het beschikbare licht! 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie