Overwin je angsten

Straatfotografie spannend? Met deze 7 tips kom je een heel eind

Renzo Gerritsen 1239
Veel fotografen vinden straatfotografie ontzettend leuk, maar soms moet je daarbij als fotograaf een drempel over. Lees hier hoe je deze angsten overwint.

Tip 1: vraag iemand om een portretfotografie

Het eerste wat ik tijdens mijn fotografie opleiding moest leren was het afstappen op mensen die ik niet ken en vragen of ik een portret van ze mocht maken. Hiervoor moet je een drempel over, maar als je èèn persoon hebt gevraagd, dan gaan de volgende tien vanzelf. Een hulpmiddel is het uitkiezen van mensen die er opvallend uitzien. Deze mensen willen graag opvallen. De kans is groot dat ze volmondig ja zeggen op jouw vraag en dat ze ook nog gaan poseren.

Tip 2: laat mensen naar jou toe komen

Kies een mooie plek in een drukke straat en blijf op die specifieke plek staan. Op deze manier komen de mensen naar jou toe en hoef je niet op zoek te gaan naar mensen. Je zal je meer op je gemak gaan voelen en je valt minder op

Tip 3: laat je opvallende telezoomobjectief thuis

In een ander bericht over straatfotografie schreef ik dat je als fotograaf met een groot telezoomobjectief juist opvalt door die enorme lens, ook al sta je op afstand van de persoon die je fotografeert. Je valt juist minder op als je je in het publiek bevindt. Hierdoor moet je dichterbij komen en dus ook een andere lens gebruiken, het liefst een groothoeklens. Een groothoeklens is over het algemeen een stuk kleiner en dus een stuk onopvallender. Voeg hier een systeemcamera aan toe en je bent bijna incognito. Nog een voordeel is dat je dichterbij je onderwerp komt te staan.

straatfotografie

Lees ook: Opvallende straatfotografie in Seoul

Tip 4: schiet vanaf je heup

Mocht je je nog steeds niet prettig voelen bij het ongevraagd fotograferen van mensen dan kan je ervoor kiezen om vanaf je heup te fotograferen. Dit vergt oefening, omdat je natuurlijk niet ziet wat je aan het fotograferen bent. Na een tijdje begin je het gevoel te krijgen en kan je gericht fotograferen vanaf je heup.

Tip 5: doe alsof je gek bent

Dit is mijn favoriete tip, doen alsof je gek bent. Doe je voor als toerist en laat het lijken alsof je de achtergrond of het prachtige gebouw fotografeert terwijl je eigenlijk de mensen aan het fotograferen bent.

Tip 6: weer zelfverzekerd

Wanneer je nerveus bent zullen mensen dat merken, want als je nerveus bent doe je vaak iets wat niet goed is toch? Wanneer je zelfverzekerd bent zullen mensen je sneller met rust laten. Nog een voordeel als je zelfverzekerd bent is dat je koste wat kost achter je doel aan gaat. Het maakt je daarom ook niet uit als mensen wat van je vinden en kan je gerust verder met fotograferen.

Tip 7: kies zorgvuldig

Je weet vooraf niet hoe iemand reageert als hij of zij merkt dat ze gefotografeerd worden, maar bij sommige mensen kan je dat van tevoren aanvoelen. Let daar op en probeer in te schatten of iemand het niet of wel erg vindt om gefotografeerd te worden.

Dit waren de 7 tips. Ik zou zeggen, probeer tip 1 zo snel mogelijk uit en ga steeds een stapje verder!

Lees ook: 10 tips om te beginnen met straatfotografie

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo

afbeelding van jorn.gijzen_95694

Renzo, Bedankt voor deze nuttige en - volgens mij - redelijk goed toepasbare tips. Zelf heb ik wel wat moeite met tip 5... Dit komt mij eerder sneaky over, dit zou voor mij niet werken. Denk dat ik meer voor rechtuit vragen voor een portret zou gaan. Ga ze zeker eens uitproberen, Mvg Jorn Gijzen