Snel nabewerken met Lightroom

Amy Schutte 526
Soms kom je na een dagje fotograferen met tientallen, soms zelfs honderden foto’s thuis. Dat is best wat werk om doorheen te gaan wanneer je ze op je computer hebt gezet.

Het kan soms zelfs een beetje tegen gaan staan, zeker wanneer je verschillende shoots hebt gehad. Gelukkig is Lightroom een handig programma, en zijn er een aantal functies die je leven gemakkelijker kunnen maken.

Maak je eigen presets aan in Lightroom

Lightroom heeft een heleboel eigen presets, en je kunt ook nog presets online vinden. Maar elke fotograaf heeft een eigen stijl, en je zult misschien merken dat je vaak min of meer dezelfde aanpassingen maakt. Misschien verhoog je vaak het contrast of het lokaal contrast, schuif je de hooglichten iets terug, pas je lenscorrectie of ruisreductie toe etc. Maak dan eigen presets of voorinstellingen aan! Open één van je foto’s in Lightroom, één die representatief is voor de rest. Bewerk de foto tot je tevreden bent over het resultaat. Deze instellingen sla je op door Develop > New Preset(CRTL - SHIFT - N) te klikken. Wil je deze voorinstelling op de rest van je foto’s toepassen? Selecteer ze en klik op je rechtermuisknop. Ga naar Develop Settings > User Presets > jouw eigen preset. Een eigen preset is vooral handig wanneer je met jouw camera steeds veel van dezelfde bewerkingen toepast.

Je bewerkingen synchroniseren met meerdere foto’s

Heel vergelijkbaar met je eigen preset, alleen hoef je hier geen preset voor aan te maken. Dit is vooral handig wanneer je min of meer dezelfde bewerkingen wil toepassen op meerdere foto’s van een shoot. Maak de nabewerkingen op één van de foto’s, ook weer één die representatief is in de serie. Selecteer die foto in de filmstrip onderin de ontwikkelmodule (door één keer te klikken). Houd shift ingedrukt terwijl je de rest van de foto’s selecteert waarop je de bewerkingen wil toepassen, door ook één keer te klikken. Rechtsonder in beeld zie je een ‘sync’ knop: klik die aan. Je kunt zelf kiezen welke bewerkingen je wil synchroniseren, en voila! Enorm veel tijd bespaard!

Snel witbalans corrigeren in Lightroom

Zeker wanneer je in RAW fotografeert (maar overigens ook in Jpeg) is het een goede gewoonte om direct de witbalans te controleren van je foto. Maar als je met de kleurtemperatuur in de weer gaat, en met het schuifje gaat spelen, kan dit soms eindeloos lang duren. En dan heb je alleen nog maar de witbalans nabewerkt! In de ontwikkelmodus zie je in het rechtervenster (waar je de basis bewerkingen vindt) een icoon van een pipetje. Deze is enorm handig. Klik het aan en ga met het pipetje over de foto. Zoek een neutrale kleur (wit, zwart of grijs, zolang het maar niet onder- of overbelicht is). Klik hierop. Het pipetje zorgt er nu voor dat eventuele kleurzweem, die je misschien helemaal niet was opgevallen, verdwijnt. In één klik.

Foto’s selecteren met een vlag

Om snel een selectie te maken van je foto’s, kun je in Lightroom vlaggen toekennen aan je foto’s. Niet alle foto’s zijn immers even goed gelukt, en de mindere hoef je dan ook niet na te bewerken. Ga door je foto’s en klik op de P toets wanneer je een foto wil selecteren. Klik op de U toets wanneer je de foto geen vlag waard vindt. Uiteindelijk heb je zo een mooi overzicht van je goede foto’s, en kun je daarmee aan de slag.

Lightroom helpt ons enorm om de workflow wat te versnellen. Met deze vier tips ben je in no-time klaar met je eerste nabewerkingen. Natuurlijk zul je hier en daar wel wat willen aanpassen, maar je hoeft geen uren achter de computer door te brengen. Dat is fijn, kun je weer meer tijd aan fotografie besteden!

 

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy