Schilderen met licht

Redactie digifoto Starter 1218
Dit is een bijzonder interessant (en leuk) genre van fotograferen met lange belichtingstijden. Je doet het meestal ’s nachts en je gebruikt het om een object in de voorgrond (bijvoorbeeld een aantal stenen) te verlichten terwijl je sluiter geopend is.

Je pakt daarvoor een kleine zaklamp en ‘schildert’ met het licht een paar streken over een gebied. Wanneer je belichting voltooid is, is het gebied waar je met licht hebt geschilderd ‘verlicht’ en duidelijk zichtbaar. Je kunt een gebied subtiel verlichten maar het ook laten lijken alsof er studioflitsers op gericht stonden en het is allemaal gebaseerd op hoelang je met het licht schildert. Ten eerste heb je een of andere zaklamp nodig. Zodra je licht hebt en je sluiter openstaat voor je lange belichting, begin je over het object te schilderen dat je in je nachtopname wilt belichten.

Oefenen met licht

Het is een beetje zoeken om erachter te komen hoelang je moet schilderen. Ga er dus vanuit dat je een aantal oefenopnamen moet maken wanneer je een lichtschilderij gaat maken, tot je erachter bent hoelang je moet schilderen (hoe langer je schildert, hoe lichter het verlichte gebied zal zijn. In de meeste gevallen zul je maar heel kort schilderen, maar nogmaals, het is gebaseerd op hoe groot het object is dat je met licht beschildert). Als je eenmaal bent begonnen met schilderen, stop of pauzeer dan niet, want dan krijg je uitgebleekte vlakken in die gebieden. Blijf dus constant bewegen en houd de beweging vloeiend. Deze tip is een fragment uit ‘Het grote landschapsfotografieboek’ door Scott Kelby. 

Dit artikel is gepubliceerd in digifoto Starter 4.2019. Klik hier om deze of andere edities te bestellen. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie