Lightpainting: Schilder een persoon met licht

Lightpainting: Schilder een persoon met licht

Senta Bemelman 744
Verven met licht in een foto. Ook wel bekend als lightpainting. Maar hoe ga je hiermee aan de slag als fotograaf?

Lichtsporen zijn prachtig om in je foto te vangen, maar hoe krijg je controle over het licht en schilder je vormen? In de onderstaande video zie je hoe je een mens portretteert met een zaklamp. Zet de camera op een statief en ga op een stoel zitten. Omhul vervolgens je benen, middel, armen, schouders, handen, en hoofd met het licht. Kies een sluitertijd van enkele minuten en zorg dat je ook de achtergrond belicht.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Stappenplan

Wil je zelf aan de slag met lightpainting? Gebruik het handige stappenplan hieronder!

·         Stap 1: Zet je statief en camera met afstandsbediening klaar.

·         Stap 2: Zorg dat de image stabilisatie (IS of VR) op je lens uitgeschakeld is.

·         Stap 3: Zet je noise reduction bij lange sluitertijden uit. Het duut lang voor je camera om deze foto's te verwerken, waardoor je lang moet wachten voor je een neiuwe foto maakt. 

·         Stap 4: Kies een lage ISO-waarde, bij voorkeur ISO 100 of 200.  

·         Stap 5: Kies een diafragmagetal van ongeveer f/5.6. Pas dit getal aan op je omgeving en de gewenste scherptediepte. Let op dat bij oplopende diafragmagetallen de sluitertijd ook langer wordt. Bij f/5.6 is de sluitertijd 60 seconden, terwijl dit bij een diafragma van f/16 kan oplopen tot 8 minuten! Als je een sluitertijd kiest, is het ook belangrijk om dit af te stemmen op de kracht van je lichtbron. 

·         Stap 6: Focus op je lichtbron en kies voor de optie 'lock focus'. 

·         Stap 7: Fotograferen maar!

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta