Safer Internet Day: Voorkom dat jouw sexting berichten online komen

Safer Internet Day: Voorkom dat jouw sexting berichten online komen

Fokelien Broekstra 911
Vandaag is het Safer Internet Day. Vandaag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor veiligheid en verantwoord gebruik van de technologie met name onder kinderen en jongeren. Veel jongeren sturen seksueel getinte beelden of berichten (sexting) rond en dit kan grote gevolgen hebben voor hun toekomst.

Snapchat

Een van de meest gebruikte apps om pikantefoto’s te versturen is via de app Snapchat. Bij Snapchat kun je zelf instellen hoe lang een foto zichtbaar is voor de ontvanger. Veel jongeren vergeten hierin dat een screenshot van deze beelden zo gemaakt en verspreid is. Hierdoor kunnen hun goed bedoelde kiekjes zomaar in de spotlight belanden met alle gevolgen van dien.

Beschermen

Onder jongeren is sexting erg populair. Jongeren doen het vaak stiekem zonder dat hun ouders op de hoogte zijn. Het is belangrijk om het onderwerp daarom bespreekbaar te houden. Vertel als ouder de  jongeren over de gevolgen en bespreek hoe snel een foto een leven kan veranderen. Natuurlijk kun je niet kijken wat je kind allemaal doet, je kan hem of haar daarom wel een aantal tips meegeven, mochten ze er toch aan beginnen.

Wil het kind toch pikante foto's plaatsen?

Besluit het kind alsnog bezig te gaan met de sexting berichten. Dan is het belangrijk dat hij of zij niet herkenbaar in beeld is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alleen een lichaam zichtbaar is. Hierdoor kan ieder hoofd op het lichaam zitten en is het een stuk minder makkelijk terug te leiden wie de persoon op de foto is. Ze kan er ook voor kiezen om juist meer detailopnames te maken. Hierdoor laat ze bijvoorbeeld een navel en de schaamstreek zien, ook deze foto’s zijn niet terug te lijden naar één persoon, mits ze natuurlijk geen opvallende tattoo heeft.

Voorkomen beter

Maar het beste advies blijft om pikante foto’s te voorkomen. Er zijn genoeg (vooral meiden) van wie een naaktfoto onbedoeld op social media is geplaatst. Voor hun is dit een traumatische ervaring en vaak durven ze er niet met iemand over te praten. Z’n foto gewoon niet maken is daarom een stuk beter dan de beelden op een later moment weer willen verwijderen. Het zal je namelijk je leven lang blijven achtervolgen als de foto online is geplaats.

Foto online

Als een foto online staat denk dan goed na over de stappen die je gaat ondernemen. Laat je de foto direct verwijderen, dan is het bewijsmateriaal weg. Het is voor de politie dan een stuk lastiger om echt onderzoek te kunnen doen.  Neem daarom eerst contact op met de politie voor een aangifte en bespreek daar wat je het beste kan doen. Maar zoals eerder gezegd, voorkomen is beter dan genezen.

 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien