Rescued Film Project

Rescued Film Project: fotograaf ontwikkelt achtergelaten rolletjes

Christel de Wolff 430
Voor de analoge verzamelaars onder ons... misschien heb je wel eens een tweedehands analoge camera gekocht met een achtergelaten fotorolletje er nog in? Fotograaf Levi Bettwieser startte het Rescued Film Project waarin hij vergeten fotorolletjes ontwikkelt.

De Amerikaanse fotograaf Levi Bettwieser koopt regelmatig oude fototoestellen op vintagemarkten en in tweedehands winkels. Soms doet hij daarin een bijzondere vonst: het fotorolletje van de vorige eigenaar zit er nog in! Na een poosje sparen, had hij dusdanig veel vergeten fotorolletjes verzameld, dat hij besloot ze te gaan ontwikkelen. In zijn project Rescued Film Project heeft hij inmiddels al ruim 33.000 vergeten foto's weten te verzamelen. Dit zijn niet alleen foto's die hij zelf gevonden heeft. Op de website van het Rescued Film Project kun je zelf gevonden fotorolletjes doneren, waarna deze worden ontwikkeld door de fotograaf. 

Rescued Film Project: terugvinden van geportretteerden of makers

Van de meeste foto's is niet duidelijk wie de foto's heeft gemaakt en ook niet wie er op staan. Toch lukt het nog wel eens om de voormalige eigenaar van het fototoestel of een van de geportretteerden terug te vinden via het Rescued Film Project. Zo zag een vrouw de foto's van haar eigen kinderfeestje op Instagram voorbij komen. Ze nam contact op met Levi Bettwieser. Aan de BBC vertelt hij hierover: 'Sommigen vinden dat het project een inbreuk op de privacy is, maar gelukkig zag deze vrouw dat helemaal niet zo. Ze was juist dolgelukkig om de foto's terug te zien!'

Bekijk de laatste toevoegingen van verloren foto's op de website van Rescued Film Project.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel