Reisfotografie: slim inpakken!

Reisfotografie: slim inpakken!

Liesbeth Wesdijk 713
Je gaat op (foto)vakantie en je neemt mee … Zo min mogelijk! Want je wilt graag licht bepakt zijn. We geven je tips hoe je slim je fototas in kunt pakken.

Voordat je op reis gaat, is het handig om even goed na te denken over wat je wel en wat je juist niet mee wilt nemen. Want de hele dag sjouwen met een zware cameratas is ook geen pretje. Wees dus kritisch op wat je nu echt nodig hebt als je op reis gaat.

Voorbereiding

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je reist die uiteindelijk bepalen wat er allemaal in je tas moet zitten.
– Wat voor weer wordt het daar? Als het regenachtig is op je vakantie-adres, is het handig een beschermende regenhoes mee te nemen. Is het extreem warm of koud, neem dan wat extra batterijen en de oplader mee. Extreme temperaturen verslinden energie.
– Wat voor dingen ga je allemaal bezoeken en zien? Ga je naar evenementen zoals parades en concerten of ga je alleen prachtige landschappen fotograferen? Dit zal de keuze voor je lenzen bepalen. Vergeet niet dat je op vakantie bent, dus houdt het zo simpel en licht mogelijk.

De cameratas

Ieder mens heeft z'n eigen voorkeur voor wat betreft de handigste cameratas. Je hebt b.v. rugzakken, snuittassen en schoudertassen. Neem er in ieder geval eentje waar je apparatuur makkelijk inpast en als het even kan ook nog een lunchpakket, flesje drinken en de National Geographic gids van de omgeving. Het is gemakkelijker om met één tas over een smal bergpaadje te wandelen, dan met meerdere.

Welke lens?

Dat is natuurlijk voor elke fotograaf heel persoonlijk. En, het is zelfs afhankelijk van waar je naar toe gaat. Bij een stedentrip kies je waarschijnlijk voor een groothoeklens, terwijl je in de Rocky Mountains misschien ook graag je telelens bij je had gehad. Natuurlijk kun je, als je echt de keuze moet maken tussen de diverse lenzen, kiezen voor een 18-200 mm. Dan kun je alle kanten op. En wil je jezelf voor een uitdaging stellen, dan neem je een lens met een vast brandpunt mee. Waarschijnlijk moet je dan weliswaar meer lopen, om precies die foto te maken zoals je hem in je hoofd hebt, maar je gaat ook echt over de compositie nadenken.

Minder accessoires

Neem zo min mogelijk accessoires mee. Een statief is niet echt handig om mee te sjouwen met 30 gr. C, maar een Gorillapod is dan misschien beter als je echt niet zonder statief wilt fotograferen. Als je niet van plan bent om veel foto's in het donker te nemen, laat dan je externe flitser(s) thuis.

Denk gewoon goed van te voren na over wat je nu wel en wat je niet nodig zult hebben op je vakantie. Uiteindelijk gaat het om de lol en de ontspanning en niet dat je met een 20 kilo zware rugzak door de jungle heen trekt toch? Heb je gave vakantieshots gemaakt net als Raymond Widawski, plaats die dan in onze gallery, we genieten graag mee!

Wil je weten hoe een professionele reisfotograaf dit aanpakt, lees dan hier. Als je inspiratie op wilt doen met prachtige foto's van de Schotse Hooglanden, kijk dan hier even.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth