Het grote landschapsfotografieboek

Reflecties maken in landschapsfotografie met Scott Kelby

Christel de Wolff 395
Vraag je je af hoe je mooie reflecties kunt maken in landschapsfoto's? Hier volgt een tutorial uit Het grote landschapsfotografie boek van Scott Kelby dat verkrijgbaar is bij uitgeverij Van Duuren Media.

Scott Kelby legt uit

Oké, dit is echt vals spelen (maar iedereen doet het wel. Nou, niet iedereen, maar er zijn zo veel fotografen die het doen, dat jij ook moet weten hoe het moet... voor het geval dat). Dit doe je in Photoshop (in Lightroom kan dit niet).

Stap 1

Stap één is om met het gereedschap Rechthoekig selectiekader (M) een selectie te maken vanaf de bovenkant van de rand van het water (of de horizonlijn als er geen water is) tot aan de bovenkant van de foto. Je selecteert dus alles vanaf het water naar boven.

Stap 2

Druk nu op Command-J (pc: Ctrl-J) om dat geselecteerde gebied op een eigen laag te plaatsen. Druk op Command-T om het gereedschap Vrije transformatie te selecteren, klik met de rechtermuisknop in het selectiekader, kies Verticaal omdraaien (zie afbeelding) en druk op Return (pc: Enter) om de transformatie vast te leggen.

Stap 3

Schakel over naar het gereedschap Verplaatsen (V), houd vervolgens de Shift-toets ingedrukt (om de selectie perfect uitgelijnd te houden) en sleep naar beneden totdat de twee waterlijnen elkaar raken. Dat maakt de reflectie.

Bonustip van Scott Kelby

Het laatste wat je zou kunnen doen (nou ja, ik doe het sowieso... weet je... als ik ooit vals speel) is om de reflectie een beetje donkerder te maken, zodat het er niet te veel uitspringt. Je kunt dit doen door Camera Raw als filter te gebruiken door in het menu Filter de optie (je raadt het al) Camera Raw-filter te kiezen. Wanneer het is geopend, sleep je de schuifregelaar Belichting iets naar links om de reflectie donkerder te maken. Daarna klik je op OK en ben je klaar.

Scott Kelby - Het grote landschapsfotografieboek 

Heb je er ooit van gedroomd om zulke ongelooflijke landschapsfoto’s te maken dat je vrienden en familie zeggen: ‘Wacht eens even, heb jij die foto gemaakt?! Echt waar?’. Je hebt geluk. In dit boek leert professioneel fotograaf en bekroond auteur Scott Kelby je hoe je adembenemende landschapsfoto’s maakt en bewerkt.

Bestel Het grote landschapsfotografiebok via QR-code of scottkelby.nl

Scott Kelby - Het grote landschapsfotografieboek

Prijs €34,99 
ISBN 9789463560962

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel