Praktische tips om je statief optimaal te benutten

Amy Schutte 797
Een statief is één van de meest waardevolle aanvullingen op je camera set. Een statief vergroot de mogelijkheden, zo kun je met langere sluitertijden fotograferen wanneer er weinig licht is, of om het effect van bewegingsonscherpte te verkrijgen.

We kunnen je daarom van harte aanraden om te investeren in een goed statief. Ze kunnen wat prijzig zijn, maar vergeet niet dat een statief bij goed gebruik en onderhoud gemakkelijk enkele tientallen jaren meegaat.

Het gebruik ervan is niet ingewikkeld, en volgt over het algemeen je eigen logica. Bovendien hebben we een aantal handige tips voor je, om het maximale eruit te kunnen halen.

Schuif de poten alleen uit als dat nodig is

Wanneer je een statief aanschaft, is één van de kenmerken waar je mee te maken krijgt de maximale hoogte van een statief. Vooral voor heel lange mensen is het handig om hier aandacht aan te besteden, omdat het fijn is om op ooghoogte te kunnen werken. Maar het feit dat je statief hoog kán, wil niet zeggen dat het ook altijd hoog móet. Wanneer de poten volledig uitgeschoven zijn, is het statief altijd iets minder stabiel. Ook stevige, zware exemplaren.v Zeker voor stadsgezichten of landschapsfoto's van hoogte, maakt het niet zoveel uit of je statief iets lager staat. Soms kan het juist mooi zijn, om meer van de voorgrond in je compositie op te nemen. En bij veel wind is het sowieso aan te raden om van de maximale stabiliteit gebruik te maken.

Schuif de poten eerst uit in het dikke gedeelte

De dikste gedeeltes van de poten zijn ook tegelijk de stevigste. Schuif deze dus als eerste uit. In de praktijk betekent dit meestal dat je eerst het bovenste deel van de poot uitschuift, en naar onder toe werkt. Verstel de middenkolom pas als laatste. Dit deel, dat ook maar één steunpunt heeft, is het minst stabiel en dus de laatste keuze om lengte te creëren.

Schakel de beeldstabilisator uit

Veel objectieven hebben een ingebouwde beeldstabilisator (IS of VR). Sommige nieuwe camera’s hebben dit ingebouwd in de camera zelf. Deze zijn heel handig, vooral wanneer je uit de hand fotografeert. Ook zijn ze prima te gebruiken wanneer je een statief en een hoge sluitertijd gebruikt. Maar wanneer je fotografeert vanaf een statief en voor langere sluitertijden gaat, kun je beter de beeldstabilisator uitschakelen. De beeldstabilisator is gemaakt om kleine bewegingen (van je hand) te neutraliseren; hiervoor maakt hij als het ware een soort tegenbewegingen. Deze kleine trillingen, van de motor in de beeldstabilisator, kunnen trillingen veroorzaken die je, wanneer je een foto maakt met een lange sluitertijd, zichtbaar kunnen worden. Uitschakelen dus.

Klap de spiegel op

Als je gebruik maakt van een digitale spiegelreflexcamera (DSLR), zit er een spiegel in je camera die opklapt wanneer je afdrukt. Deze maakt het typerende camera klik-geluid. Omdat dit een bewegend deel is, kan deze ook trillingen veroorzaken, die zichtbaar worden wanneer je een foto met een lange sluitertijd tracht te maken. In het menu van je camera zit een mirror lockup setting (‘spiegel opklappen’/’spiegelvoorontspanning’). De spiegel blijft nu opengeklapt staan, dus er is geen harde beweging meer in je camera. Overigens gaat je accu hierdoor wel sneller leeg, iets om rekening mee te houden.

Gebruik een afstandsbediening of de timer

Wanneer je de foto afdrukt, kun je ook gemakkelijk een kleine trilling veroorzaken. Zeker bij lichte statieven kan die trilling ook nog eventjes nawerken. Voor een paar tientjes kun je een afstandsbediening kopen, zodat je de camera helemaal niet aan hoeft te raken om af te drukken. Heb je die niet? Gebruik dan de timer, zodat de trillingen al weggeëbd zijn voordat de foto daadwerkelijk gemaakt wordt.

Nog een laatste, praktische tip: haal je camera van het statief af wanneer je je verplaatst. De bevestigingsplaten zijn gemaakt om het gewicht op een bepaalde manier te dragen. Wanneer je het statief met camera en al over je schouder gooit, komt de druk op andere plaatsen. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar de schade is aanzienlijk wanneer het misgaat.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy