Portretten serie over watervervuiling

Redactie digifoto Starter 1181
Plastic Waters: een portretten serie over het wereldwijde probleem van watervervuiling.

Deze portretten serie is een verhaal over de natuur en mensen. De bedoeling van deze serie is om emoties bij het publiek op te wekken. Het is belangrijk dat de portretten serie iets doet met mensen en ze stil laat staan bij het plasticprobleem. 

De achtergrond van de portretten serie

Fotograaf Markus Aspegren: ‘De natuur is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Sinds mijn vroege jeugd heb ik ontelbare uren buiten doorgebracht. In al mijn kinderjarenzomers, reisde ik per boot in de meren en rivieren van Finland en soms in de Oostzee. Water is een zeer betekenisvol element geworden. Het is een deel van mij.

De plasticvervuiling in onze wateren is een wereldwijd probleem. We dumpen elk jaar 8 miljoen ton afval in de zee, waarvan 80% plastic is. Zo is de Great Pacific Gargabe Vortex nu een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk.

Verontreiniging veroorzaakt problemen in onze aquatische ecosystemen. Grote hoeveelheden huishoudelijk-en industrieel afval belanden in dezelfde wateren als waarmee en waaruit we ons eten en drinken nuttigen. Dit is mijn grote zorg, en het zou de zorg van iedereen hier op de planeet moeten zijn. Onderneem actie, mensen!’

Portretten serie met een verhaal

De portretten serie is geïnspireerd op de horrorverhalen van H.P. Lovecraft, in het bijzonder The Shadow Over Innsmouth (1931), waarbij vanuit de zee een duistere dreiging opdoet in het dorp Innsmouth.

De foto’s zijn een mix van deze thema's. Het verhaal van zeedieren, bedolven onder het vuil samenhangend met het verhaal van de problemen van nu in onze wateren. 

Bron beeld: Screenshot van de website van Markus Aspegren

Veel onderdelen van de opstelling konden geleend worden en er is gebruik gemaakt van echte vis, om het zo reëel mogelijk te maken. Hoewel niet alle zeevruchten die gebruikte zijn, eetbaar waren, was het gevoel van dierenleed nog steeds aanwezig. Met het eindresultaat van de portretten serie in het achterhoofd, kon die pijn genegeerd worden. Veel modellen toonden vanaf het allereerste begin al grote belangstelling, maar nadat de eerste versies werden uitgebracht, kwamen er verzoeken om deel te nemen echt van de grond. 

‘Voor de portretten serie had ik een ongelooflijk fantastisch team dat ik niet genoeg kan bedanken. Laura heeft tientallen uren gewerkt aan het voorbereiden, testen en vervolgens daadwerkelijk omzetten van de modellen in waterwezens. 

Het bewerken ging vrij snel. Ik had vooraf textuur- en toonlagen voorbereid voor elke toon. Het voorwerk kostte vele uren, maar versnelde de bewerking. De afbeeldingen hadden achteraf slechts kleine aanpassingen nodig. Het is een hele reis geweest. Dit is waar we zijn gekomen. Het is een heel mooie portretten serie geworden met een heel mooi verhaal wat hopelijk ogen doet openen.’

Klik hier om naar de site van fotograaf Markus Aspegren te gaan en enkele foto's van de portretten serie te bekijken.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie