Beginnen met schoolfotografie

Oypo - Complete workflow voor schoolfotografie

Redactie 1172
Als je wilt beginnen met schoolfotografie komt er veel op je af. Voor een schoolfotograaf is het van essentieel belang om de workflow goed op orde te hebben. Je hebt in een paar dagen in plaats van een paar, ineens een paar honderd kinderen voor je lens.

Leerkrachten hebben het al druk genoeg, en willen er zo min mogelijk werk van hebben. De kwaliteit van de afdrukken en de service moet goed zijn en je wilt ook de privacy van de leerlingen respecteren, heel wat om over na te denken. Oypo biedt een oplossing voor al deze uitdagingen.

Oypo is de grootste online fotoverkoopservice van Nederland. Inmiddels maken ruim 23.000 fotografen gebruik van het platform, het is dus geen service alleen maar voor schoolfotografen. Wel heeft Oypo uitgebreide tools voor de schoolfotograaf, we zullen je meenemen door het proces van het werken met Oypo.

Oypo app

Als eerste ga je een account aanmaken. Het basis-account is gratis, maar als schoolfotograaf kun je beter Oypo-PRO afsluiten voor tien euro per maand. Goed besteed aangezien je er veel gemak voor terug krijgt. Daarnaast betaal je een commissie over je verkopen.

Voor een schoolfotograaf is vooral de voorbereiding belangrijk. Alleen dan kun je op de dag zelf snel werken en achteraf de beelden ook snel online hebben. Oypo biedt de optie om met of zonder leerlinglijsten te werken. Door deze lijsten te gebruiken in combinatie met de speciale Oypo-app, bespaar je veel tijd in het laatste deel van je workflow: een nieuwe school aanmaken en binnen de school verschillende groepen met daarin foto’s van de leerlingen en een groepsfoto. Deze app mag bij een hedendaagse schoolfotograaf binnen een geoptimaliseerde workflow niet mag ontbreken.Oypo

De app in het kort

Nadat je de leerlingenlijsten naar je Oypo-account hebt gekopieerd, synchroniseer je deze met je app door de app te openen voordat je op school begint met het fotograferen. Als eerste verschijnt er een QR-code in beeld. Deze verspringt iedere seconde. Hier maak je met je camera een foto van. Op deze manier wordt de tijd van je fotocamera én die van de app bewaard. Daarna selecteer je de gewenste groep, tik je bij ieder kind op de juiste naam en maak je de foto’s van die leerling. Foto’s inladen in Lightroom, bewerken, via de Oypo-plugin uploaden naar Oypo en de magie van de app kan beginnen. Hij zet de foto’s per leerling in een mapje, plaatst er automatisch de groepsfoto bij, hangt er een inlogcode aan en klaar is Kees. Nou ja, nog niet helemaal dan. Nu is het zaak de juiste inlogcode bij de ouders van het kind te krijgen. Ook daar is aan gedacht. Het is mogelijk om online inlogkaartjes te ontwerpen in je eigen huisstijl en deze zelf of door Oypo te laten drukken. Iedere leerling krijgt een eigen inlogkaartje met zijn eigen naam, foto en inlogcode. Niet alleen leuk, maar ook met het oog op de privacy handig.

Kleine tip als je voor het eerst met de app gaat werken: probeer het eerst thuis even uit.

 

 

Afdrukmogelijkheden

Via de verkoopprofielen in je Oypo-account bepaal je zelf de verkoopprijzen, maar ook de producten die je aan wilt bieden. Het assortiment is uitgebreid, zowel in prints, wanddecoratie als in funproducten. Alles van hoge kwaliteit. Voor fotoafdrukken maken we gebruik van een fotovaklab.

Het is ook mogelijk voordeelsetjes samen te stellen of kortingen toe te voegen. Extra handig is dat je ervoor kunt kiezen bijvoorbeeld de eerste twee weken korting te geven en daarna (automatisch) over te schakelen naar een verkoopprofiel zonder korting. Een extra stimulans voor ouders om snel te bestellen.

Na het uitdelen van de inlogkaartjes heb je geen omkijken meer naar de levering en klantenservice. Oypo neemt alle uit handen. Zowel voor jou als jouw klant zijn we telefonisch en per mail bereikbaar om vragen te beantwoorden en je op weg te helpen.

Dit was nog maar een tipje van de sluier van de mogelijkheden van Oypo. Ben je enthousiast en wil je aan de slag, maak dan een account aan en neem bij vragen contact met ons op.

Gratis proberen

Probeer Oypo-PRO uit en betaal de eerste drie maanden geen abonnementskosten. Ga naar de website van Oypo en maak een account aan. Vervolgens kun je met de code ‘pro3mnd' je account omzetten naar een PRO-account.

Kijk voor meer informatie op de website van Oypo.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie