Tilt-shift zonder regels

Op pad met de Lensbaby Composer Pro II

Christel  de Wolff 2200

Creatief fotograferen start bij Lensbaby. Eerder dit jaar testte ik de Lensbaby Sol 45 in Oostenrijk. Dat smaakte naar meer. Onlangs bracht Lensbaby de Composer Pro II met Edge 35 optic uit. Reden genoeg om er weer op uit te gaan.

Wat Lensbaby speciaal maakt

Handmatig scherpstellen is al moeilijk genoeg, maar het scherpstellen met een Lensbaby is nog net wat listiger. Waar je bij een normaal objectief aan de scherp­stelring draait tot hetgeen wat je scherp wilt hebben goed in beeld komt, heb je de Composer Pro II van Lensbaby ook nog rekening te houden met de tilt-functie. Zodra je de Composer begint te buigen, verplaats je namelijk het scherpstelveld. Er zijn bij het buigen van het objectief geen regels en je meet de hoek niet in graden. Het werken met een Lensbaby gaat volledig op gevoel. En precies dat is er zo leuk aan.

Wat is de Lensbaby Composer Pro II precies?

De Lensbaby Composer Pro II is de behuizing waar je verschillende objectieven (optics) in kunt plaatsen. Hij is beschikbaar met vatting voor Canon EF, Nikon F, Fujifilm X, Sony A, Sony FE, Olympus en Panasonic MFT. De Composer Pro II is de verbeterde versie van de eerste Composer Pro. De nieuwe Pro II is stevig en degelijk, wat belangrijk is omdat hij uit bewegende delen bestaat. De Composer is soepel te bedienen, maar sluit wel strak genoeg om niet per ongeluk te verschuiven als dat ongewenst is. Ook kun je de Com­poser locken als je de juiste compositie hebt vastgesteld.

Verschil in optics

Het maakt nogal een verschil met welke optic je werkt in de Composer. Ik ging op pad met de Lensbaby Edge 35mm en Sweet 50mm. De Sweet geeft de scherpte in een rond vlak weer terwijl je met de Edge een rechthoekig scherptevlak verkrijgt over het gehele beeld.

Omdat de Composer in alle kanten te buigen is, kan je deze scherpte zowel horizontaal als verticaal, diagonaal en alles ertussen plaatsen. Mijn persoonlijke voorkeur ging bij het fotograferen uit naar de Edge optic, juist vanwege de bijzondere vorm van de scherpte, maar dit is natuurlijk een kwestie van smaak.

Hulp bij het scherpstellen

Ik fotografeerde met de Sony A7RIII. Het fijne van deze camera in combinatie met de Lensbaby zit hem in het gedetailleerde zoe­kerbeeld en de focuspeaking mogelijkheden. Op die manier is precies te zien wat er scherp is in de beelden en wat het kantelen van het objectief verandert aan de compositie.

Zelfs met focuspeaking is het aan te raden om een statief te gebruiken. Zeker wanneer je het grootste diafragma wilt benutten. Zelfs met een vaste hand, heb je namelijk snel kans dat de scherpstelling verplaatst omdat je de camera dichter of verder van je onderwerp houdt.

Conclusie Lensbaby Composer Pro II

In tegenstelling tot wanneer ik de Sol 45 testte, ging ik deze keer niet ver van huis om te fotograferen. Dat maakt niet uit, het leuke aan de Lensbaby objectieven is juist dat je van de meest alledaagse situaties een bijzondere foto kunt maken. Het werken met een Lensbaby is uitdagend en vraagt wat skills. Maar deze eenmaal onder de knie hebbende, kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Beoordeling Lensbaby Composer Pro II

+ praktische bediening
+ maximale creatieve vrijheid

Ik testte de Lensbaby Composer Pro II met Edge 35mm optic voor digifoto Starter 2.2019 en beoordeelde de combinatie met een Super award. Bestel digifoto Starter magazine eenvoudig in onze webshop.

Specificaties Edge 35mm

Creatief effect: rechthoekig scherpstelvlak
Brandpuntsafstand: 50mm
Diafragma: f/3.2
Filtermaat: 46mm
Diafragmabladen: 9
Opbouw: 8 elementen in 6 groepen
Focustype: handmatig

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel