Op naar het strand!

Op naar het strand!

Redactie digifoto Starter 1332
Ben je al bezig met vakantieplannen maken en ga je toevallig richting het strand? Wij hebben de zomer in onze bol en geven je een aantal tips om prachtige foto's te maken, ook als het weer eventjes niet meezit.

Het geluid van de brekende golven kunnen we helaas niet vastleggen op de foto, maar de totale leegte wel. Hoe doe je dat zonder dat je saaie foto's krijgt? En hoe voorkom je schade aan je camera door het zand? Lees de volgende tips!

Zoek een aandachtspunt

Als je alleen maar foto's maakt van het kabbelende water of de duinenrij achter je, dan krijg je inderdaad behoorlijk saaie foto's. Zoek dingen die de aandacht trekken zoals b.v. afdrukken van voetstappen in het natte zand, golven die breken op rotsen of een bepaald patroon van het zand. Of zoek naar interessante objecten die een verhaal vertellen zoals schoenen aan de waterrand, een zandkasteel welke afbrokkelt door de golven, enz. enz.

Het tijdstip

Wanneer je gaat fotograferen is cruciaal voor je beelden. Rond zonsopgang en ondergang heb je het mooiste licht. Bijkomend voordeel is dat er dan in de drukke zomertijd minder mensen aanwezig zullen zijn die je beeld verstoren.

De horizon

Het moeilijkste van het fotograferen van de zee is de horizon recht houden. Natuurlijk kan je bij de nabewerking de boel recht trekken, maar oefen jezelf er in om dit toch ook met je camera al zoveel mogelijk te doen. Probeer ook de regel van derden niet te vergeten, zet dus niet de horizon midden in je foto.

Slecht weer

Dat is iets wat aan de zee niet bestaat! Wanneer vakantiegangers het strand mijden wegens slecht weer, is de fotograaf juist aanwezig. Een woest kolkende zee, dreigende luchten en een stormachtige wind zijn juist die zaken die je op wilt zoeken en vast wilt leggen. Zuidwester op, laarzen aan en gaan dus.

Belichting

Het is best lastig om je foto goed te belichten op een heldere dag. Je camera zal al gauw iets willen onderbelichten, waardoor gebieden die in de schaduw liggen een zwarte vlek zullen worden. Kijk naar de instellingen van je camera tijdens het scherpstellen en belicht 1 of 2 stops over. De heldere gedeeltes zullen misschien iets te uitgebeten worden, maar je zult hier een gouden middenweg in moeten vinden. Eventueel kun je bij portretfotografie gebruik maken van spotmeting.

Portretten

Als je doelbewust portretten gaat fotograferen op een zonnig strand, moet je met een aantal dingen rekening houden. Laat je model niet tegen de zon inkijken, daar krijg je rare geknepen ogen van. Om slagschaduwen van b.v. de neus of een hoed te voorkomen, kun je je flitser of een reflector gebruiken. Als de flits te fel is, neem dan wat meer afstand van je model en zoom in. Door een te felle flitser verliest een onderwerp diepte.

Filters

Om je camera te beschermen tegen zand en om ultraviolet licht, wat kan zorgen voor een blauwige waas, te dimmen, is het handig om een UV-filter aan te schaffen. Ook een polarisatiefilter is een goede accessoire bij strandfotografie. Deze vermindert ongewilde reflecties en verdiept de kleur van de lucht en het water.

Zwart-wit

Het omzetten van je foto's naar zwart-wit geeft een heel andere sfeer en emotie aan je beelden. En als je dat doet met foto's die op een beetje saaie dag zijn genomen, kun je bij de nabewerking ook wat meer contrast toevoegen voor wat extra drama.

Je ziet het, strand en zeefoto's hoeven helemaal niet saai te zijn. Heb jij ook een mooie foto gemaakt van het strand of de zee net als Anne-Fleur Latuhihin, plaats hem dan in onze lezersgallery!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie