UV-filters

UV-filters: Hoeveel heb je eraan?

Samantha Ribeiro 1763
Beginnende fotografen gaan er altijd vanuit dat UV-filters nodig zijn, maar dat valt reuze mee.

Laten we beginnen met de definitie, want wat is een UV-filter eigenlijk? Een UV-filter blokkeert, zoals de naam al verklapt, Ultra Violet licht. Dit licht zorgt ervoor dat er een soort blauwe gloed over je foto heen komt. Vroeger werd dit filter vaker gebruikt en hadden de foto’s dan ook vaker die blauwe gloed. Tegenwoordig worden de camera’s zo gebouwd dat het UV-licht automatisch wordt tegengehouden, dus eigenlijk is zo een filter alleen maar dubbelop.

Beter te duur dan te goedkoop

Wij als mensen kijken sneller naar goedkopere prijzen. Logisch natuurlijk, want je kan veel geld besparen. Maar als het op een UV-filter aankomt is het misschien toch niet handig om de goedkoopste te kiezen. De goedkoopste UV-filters hebben meestal een slechte kwaliteit en verpesten daarmee de kwaliteit van je eigen foto. 

Onscherpte

Als je een UV-filter gebruikt, schuif je een nieuw stuk glas voor je lens. Omdat het glas van de filter vaak slechtere kwaliteit is dan die van je lens, verlies je de kwaliteit van je foto snel. Natuurlijk hebben niet alle filters een slechte kwaliteit, maar door dit extra stukje glas, creëer je wel onscherpte in je foto. Of je die onscherpte ook echt terugvindt in de foto is nog maar de vraag. Dat ligt aan de type filter die je gebruikt.

Beschermlaag

Buiten dat een UV-filter de kwaliteit van de foto negatief kan beïnvloeden, heeft dit ook een positieve kant. Een UV-filter zorgt ervoor dat er geen krasjes door zand op je lens komen. Stel je voor dat je een dagje aan het strand fotografeert. Op het strand waait het zowat altijd, dus moet je voorzichtig zijn met rondvliegend zand. De UV-filter houdt dit zand tegen. Ook kan het een val opvangen. De filter gaat meestal wel kapot, maar je lens is dan nog wel heel.

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha