Op locatie: kies de juiste achtergrond voor je portret

Op locatie: kies de juiste achtergrond voor je portret

Senta Bemelman 3768
Op een portret is de achtergrond vaak net zo belangrijk als het model op de voorgrond. Op locatie moet je vaak goed zoeken naar een mooie plek.Lees nu hoe je dat doet
Als je de achtergrond op de juiste manier in de foto opneemt, kan dit jouw portret nog krachtiger maken. Maar hoe herken je die locaties? Wij geven een paar tips, waardoor jij makkelijker een goede omgeving selecteert. 

Selecteren

Op straat kun je door de drukte, heftige kleuren en vele indrukken snel overprikkeld raken als fotograaf. Hierdoor loop je mogelijk straal langs dat kleine muurtje, volledig gevuld met kleurrijke graffity, perfect voor een waanzinnige portretfoto. Het wordt belangrijk om door de chaos van het stadsleven door te prikken en het overzicht te behouden. 
 
Een belangrijke vraag is natuurlijk: hoe doe je dit? Daar zijn diverse mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld selecteren op basis van een thema. Dit kan een bepaalde kleur, textuur of type gebouw zijn. Kijk naar jouw model en kies kleurtonen die bij hem of haar passen. Maak bijvoorbeeld gebruik van zogeheten contemplaire kleuren. Dit zijn twee kleuren die in contrast met elkaar goed werken. Je kunt hier enkele voorbeelden vinden van geslaagde kleurcombinaties. Kies je voor één bepaalde structuur, dan kun je bijvoorbeeld op zoek naar mooie stenen muren. 

Lens

Als je oog eenmaal gewend is aan de indrukken en je hebt een redelijke plek gevonden, kun je nog kritischer worden. Observeer welke lens aan je camerabody bevestigd zit. Is dit een telelens of toch meer een groothoek? Bij portretfotografie op locatie heb je meestal keuze uit tee soorten portretten. 
 
Type 1:omgevingsgericht portret
 
Allereerst kun je gaan voor omgevingsgerichte portretfoto's, waar het model even belangrijk is als de omgeving. In dit geval is de groothoeklens jouw vriend. Dit soort fotografie zie je vaak in modetijdschriften of in documentairevorm terug komen. 
 
Type 2: Lange afstand met groot diafragma
 
Het tweede type is een portret met een lang brandpuntafstand en een klein diafragmagetal, waardoor je veel licht op de sensor binnen krijgt. Doordat het diafragma wijd open staat, krijg je een onscherpe achtergrond, waardoor je de focus op de voorgrond legt. Hoewel details minder zichtbaar worden, blijven kleuren en contrasten op de achtergrond nog een belangrijke rol spelen. Voor dit type portretfoto kun je beter de groothoeklens links laten liggen. 
 
Uiteraard kun je ook voor beide soorten portretfoto's gaan, alleen wordt het wel lastiger om snel een goede locatie te vinden. Doordat je kiest, beperk je de mogelijkheden en schep je rust, daardoor zoek je minder lang en fotografeer je meer. 

Bestudeer de lichtval

Een ander criteria voor  een goede locatie is de lichtval. Het is belangrijk om rekening te houden met het gouden- en het blauwe uur, wanneer de zon precies goed staat voor een mooie lichtval. Lees hier wat dat precies inhoudt. Mocht alles perfect zijn behalve je lichtval, dan kun je ook kijken in hoeverre het licht 'bestuurbaar' is. Licht stuur je door middel van reflectieschermen of flitsers. Flitsen op afstand is bijvoorbeeld ook een optie, wanneer de belichting op locatie tegenvalt. Meestal werkt een natuurlijke lichtval echter het beste bij portretfoto's. 

Denk ook na over de emotie van jouw foto. Een droevige foto vraagt om een geheel andere belichting dan een vrolijk, commercieel shot. Lees dit artikel om erachter te komen hoe jij het beste gevoel vertaalt naar beeld. 

Gebruik je smartphone

Smartphones kunnen erg handig voor fotografen zijn. Niet alleen omdat je er onwijs mooie foto's mee maakt. Het apparaatje is namelijk ook  erg handig om snel een foto te maken van een goede locatie, die je onderweg tegenkomt wanneer je niet fotografeert. Dan hoef je niet iedere keer je zware spiegelreflexcamera mee te slepen. Daarnaast slaat de GPS van je smartphone vaak locatiegegevens op, waardoor jij precies weet waar je dit pareltje zich bevindt. 
 
Daarnaast is het ook altijd belangrijk om je lens schoon te houden, als je fotografeert. Hoe belangrijk vind jij de achtergrond op een portretfoto?
 
afbeelding van Senta Bemelman

SentaBemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanSenta