Zijn onzekere fotografen creatiever?

Onderzoek: onzekere fotografen zijn creatiever

Eefke Burg 859
Alleen als je je veilig voelt, is het mogelijk om creatief te zijn. Of toch niet? Uit een onderzoek van hersenwetenschappers blijkt dat er bij onzekerheid, zowel de linker- als de rechterhelft wordt gestimuleerd. Dit zou ervoor zorgen dat onzekere fotografen ook creatiever zijn, volgens de hersenwetenschappers.

Wat hebben John Denver, Meryl Streep, John Lennon, Robby Williams, Mike Meyers en Will Smith met elkaar gemeen? Behalve dat het briljante performers zijn, delen ze allemaal een gevoel van onzekerheid. In de historie heeft onzeker zijn ertoe geleidt dat er veel ongelofelijke ontdekkingen zijn gedaan, er kunst gecreëerd werd, maar ook dat er dingen werden uitgevonden en dat er mooie films en muziek gemaakt werd. Als je kijkt naar het aantal kunstenaars en musici die zelfmoord hebben gepleegd rond hun 27ste, dan bevinden zich onder hen een aantal van de grootste creatieve geesten van de afgelopen eeuw.

Onzekere fotografen creatiever dan zekere fotografen

Dat wil niet zeggen dat zekere mensen niet creatief kunnen zijn. Volgens onderzoek is echter gebleken dat onzekere mensen creatiever zijn dan zekere mensen. En dat heeft een reden: er is een speciaal onderdeel in de hersenen die gedachten en acties van mensen stimuleert. Mensen met onzekerheden proberen boven de rest uit te stijgen met uitstekende prestaties. Het moment van ‘acceptatie’ door een groep wordt door onzekere mensen beschouwd als het hoogst haalbare. Dat zorgt er vervolgens voor dat een onzeker iemand alles zal doen om geaccepteerd te worden door een groep.

Lees ook: 6 stelletjes fotografie poses

Onderzoeksresultaten die aantonen waarom onzekere fotografen creatiever zijn

Hoe is aangetoond dat onzekere fotografen creatiever zijn? Hersenwetenschappers hebben ontdekt dat er neuronen in de hersenen zijn die actiever zijn bij mensen met onzekerheden. Volgens Dr. Candace Pert, een neurowetenschapper, zijn er peptiden die de biochemische basis vormen voor emotie in het lichaam. Wanneer een persoon zich onzeker voelt, zijn er een bepaald aantal emoties die de peptiden triggeren. De peptiden zijn aminozuurketens die eiwitten met zich meedragen, wat een basis is voor al het leven. De gevoelens en emoties die gepaard gaan met onzekerheden triggeren deze peptiden die biochemische reacties in de hersenen teweegbrengen, waardoor neuronen worden gestimuleerd. Hierdoor wordt de rechter- en linkerhersenfunctie gestimuleerd zodat de persoon creatief kan zijn.

Tags: onzekere fotografen creatiever, onzekere fotograaf creatief, onzekere mensen creatiever, onzekerheid zorgt voor creativiteit

afbeelding van Eefke Burg
Door: EefkeBurg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke