Objectieven en filters schoonmaken

Amy Schutte 1582
Wanneer je je camera veel gebruikt, zal er ongetwijfeld ook eens het een en ander vuil worden. Hoe maak je je objectief en eventuele filters op de juiste manier schoon?

Waar het apparatuur aangaat, kun je natuurlijk niet zomaar even alles in een sopje gooien. Hoe moet je je spullen dan wel schoonmaken, en wat kun je beter niet doen?

Voorste lens van je objectief schoonmaken

Allereerst is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Raak de voorste lens bijvoorbeeld niet aan met vette vingers, bij voorkeur raak je deze sowieso zo min mogelijk aan. Wanneer je je camera even niet gebruikt, is het een goed idee om de beschermdop er steeds op te zetten. Maar soms ontkom je niet aan het schoonmaken. Verwijder eerst stof met een blaasbalgje. Maak je lens met speciale schoonmaakdoekjes schoon en niet ‘even snel’ met je trui of t-shirt. Ook kun je een lenspen gebruiken. Dit is een speciale pen waarmee je de lens schoonmaakt zonder krassen te veroorzaken. Aan de bovenkant van de pen zit een stofkwast waarmee je oppervlakkige stofdeeltjes verwijdert. Met de vilten kop aan de onderkant verwijder je het overige stof en vuil.

De achterste lens schoonmaken

Wanneer je regelmatig van objectief wisselt, kan er op de achterste lens van je objectief ook vuil gaan zitten, en zul je dit ook moeten schoonmaken. Gebruik ook hiervoor zo veel mogelijk de beschermdop en wissel je objectieven zo veilig mogelijk. Eigenlijk maak je dit gedeelte op dezelfde manier schoon als de voorste lens. Ook voor het achterste gedeelte is het een goed idee om eerst het stof eraf te blazen met een blaasbalgje.

Wat moet je níet doen?

Gebruik alleen speciale doeken of microvezeldoekjes. Zonnebril doekjes zijn vaak geïmpregneerd met schoonmaakmiddelen, die de coating van de lens kunnen beschadigen. Gebruik ook geen andere stoffen, zoals kleding. De stof van bijvoorbeeld een katoenen shirt bevat deeltjes die voor minuscule krassen zorgen op het glas. Als je de lens met een doekje wilt schoonmaken, kan dat met een microfiber doekje. Neem een klein stukje vast en vouw dit plat op. Wrijf hiermee zachtjes in cirkels over het lensoppervlak. Werk van binnen al draaiend langzaam naar buiten toe. Je kunt speciale vloeistoffen gebruiken die bedoeld zijn voor cameralenzen. Breng die eerst op de doek aan, bij voorkeur niet direct op de lens.

Filters schoonmaken

Sommige fotografen zweren bij het gebruik van een UV filter als bescherming voor hun voorste lens. Er is natuurlijk wat voor te zeggen dat de filter de eerste klap op zou vangen, net als vuil. Andere fotografen vinden dat het gebruik van een filter hun foto’s niet ten goede komt, en bijvoorbeeld reflectie en lensflare versterkt. Filters maak je op dezelfde wijze schoon als lenzen. Blaas eerst het stof eraf en gebruik dan een microvezeldoekje of een lenspen om vuil te verwijderen.

Beschermdoppen

Vergeet ook niet dt je de schroefdraad van je filters ook moet  schoonmaken. Zand kan dit beschadigen en kan er bovendien voor zorgen dat je filter vast komt te zitten. Hetzelfde geldt voor je lensdop en andere beschermdoppen. Wanneer je deze vergeet schoon te maken, worden je spullen immers steeds weer vies. Wees voorzichtig met zand, want dat kan krassen veroorzaken. Berg je filters steeds goed op in daarvoor bedoelde etuis. Beschadigingen kunnen immers invloed hebben op de beeldkwaliteit!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy