Pro zijn is niet alles...

Amy Schutte 643
Altijd al gedroomd van een carrière als professionele fotograaf? Maar durf je het niet aan? We zouden je graag aanmoedigen om je ‘hart te volgen’, maar een carrière is pro is niet de makkelijke keuze.

Wie wil het niet: van z’n hobby z’n werk maken? Klinkt goed, en natuurlijk zijn er heel veel professionele fotografen die enorm gelukkig zijn met hun keuze. Maar het leven als pro is niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Pro fotograaf? Nieuwe hobby nodig

Wanneer je hobby je beroep wordt, hetgeen waarmee jouw schoorsteen moet roken, is het al snel geen hobby meer. Het is iets dat moet, om geld te verdienen. Natuurlijk blijf je (hopelijk) fotografie heus wel leuk vinden, maar in je vrije tijd heb je, net als iedereen, wat afstand van je werk nodig. De kans is klein dat je hobbymatig nog net zoveel voldoening haalt uit je fotografie dan voor de tijd dat je pro werd. Het kan dus zomaar zijn dat je op zoek moet naar een nieuwe hobby.

Je wordt niet rijk

Natuurlijk zijn er best een aantal fotografen in de wereld met een dik gevulde portemonnee. Er zijn er echter talloze meer voorbeelden van fotografen die het hoofd maar net boven water weten te houden. De bedragen die je in rekening kunt brengen lijken aanzienlijk (zo vinden veel klanten), maar daar moet je veel tijd in steken Bovendien moet je investeren in apparatuur. Wat er onder de streep overblijft, is vaak minder dan wat vele mensen met een kantoorbaan binnen harken.

Altijd werk

De meeste fotografen zijn ZZP’er. Je hebt als ZZP’er veel vrijheid en kunt zelf je dagindeling bepalen. Dat is fijn, want het laat ruimte voor spontaniteit. Maar het betekent ook dat jij, en jij alleen, de zorg draagt over je inkomen. Dat maakt het minder makkelijk om van vrije dagen of weekende te genieten. Wanneer je weet dat er nog een berg werk op je ligt te wachten, is het moeilijker loslaten. Dat geldt overigens voor alle ZZP’ers, niet alleen voor fotografen.

Inspiratie voor de pro

Wanneer je betaalt wordt voor een klus, moet je presteren. Als je even geen idee hebt, zul je toch íets moeten doen. Je hebt vaak niet de luxe om te wachten op inspiratie. Voor sommigen werkt die druk juist uitstekend, maar het is soms natuurlijk wel zoeken naar inspiratie. Bovendien moet je soms ook werken binnen de kaders van de opdrachtgever: je moet min of meer doen wat hij/zij wil. Daarbinnen probeer je natuurlijk je eigen stijl te behouden, maar soms is het een beetje schipperen. Duidelijke communicatie vooraf helpt enorm.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om je te ontmoedigen. Het leven als pro is enorm leuk. Doe het alleen als je echt zeker bent van je zaak. Degenen die denken ‘ik kijk wel hoe het gaat’, redden het vaak niet. Ga er vol voor, of houd fotografie als hobby. Daar is tenslotte ook niets mis mee!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy