Nikon Z 6 en Z 7 firmware update eye-tracking getest

Eefke Burg 155
Fotograaf Mike Hagen was erg benieuwd hoe de nieuwe functie eye-tracking precies in zijn werk zou gaan en of de firmware update daadwerkelijk zou zorgen voor scherpere ogen in het beeld. Op zijn YouTube-kanaal neemt hij ons mee in zijn bevindingen.

Nikon voegt eye-tracking toe aan Z6 en Z 7

De objectieven waar hij de eye-tracking functie mee heeft getest zijn: de standaard kit lens, de 24-70 f/4.0, de Nikon 200-500mm f/5.6 en de Nikon 105mm 2.8 macro objectief met een adapter zodat hij geschikt is voor de Nikon Z 6 waar hij mee fotografeert. In de video is te zien bij een shot waarbij het model van links naar rechts beweegt dat de ogen van het model dat hij fotografeert heel duidelijk in focus blijven, ook als de camera beweegt of als het model zelf beweegt.

'Laten we ook meteen een paar portretten te zien om te bekijken hoe het objectief hier presteert,' geeft de fotograaf aan. De volgende test die hij daarvoor doet is om het model een aantal stappen terug te laten zetten. Op een afstand van 20 tot 30 stappen zijn de ogen van het model nog niet in beeld en volgt de camera de ogen nog niet. Een paar stappen verder volgt de camera al het gezicht en zodra het model dichtbij genoeg is springt de eye-tracking functie aan waardoor de ogen haarscherp zijn.

'Je ziet dus dat als het model ver weg is, dat de camera bepaalt dat er een bepaald gebied scherp moet zijn. Als het model dichterbij komt dan herkent de camera het gezicht en springt de focus over naar face-tracking. Als het model vervolgens dichtbij genoeg komt dan merkt de camera dit en schakelt deze over naar eye-tracking.

Fotograaf test eye-tracking van Nikon met rennend model

Vervolgens plaatst hij zijn Nikon 200-500mm f/5.6 op zijn camera en laat hij zijn model rennen naar de camera. Waar hij verwacht maar de helft scherp te hebben, blijkt uiteindelijk dat hij nog best wel veel shots scherp krijgt en slechts twee shots out-of-focus heeft.

Wil je de volledige video bekijken? Bekijk deze hieronder:

 

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke