Nieuw: kleine en lichte Fujifilm X-A5

Nieuw: kleine en lichte Fujifilm X-A5

Jasper van Bladel 477
Vandaag introduceert FUJIFILM de kleinste en lichtste systeemcamera uit de X-Serie. De FUJIFILM X-A5. De X-A5 beschikt over een nieuwe 24.2 megapixels CMOS sensor. Daarnaast heeft de camera een volledig opnieuw ontworpen zoomlens, de mogelijkheid om er in 4K mee te kunnen filmen en is hij uitgerust met een touchscreen.

De FUJIFILM X-A5 is een stijlvolle moderne systeemcamera met retro ‘look’. Zo beschikt deze camera bijvoorbeeld over een LCD scherm dat tot wel 180 graden omhoog gedraaid kan worden en is hij uitgerust met geavanceerde en zeer energiezuinige Bluetooth® technologie voor het eenvoudig kunnen delen van gemaakte opnames. Er kunnen bovendien nu tot wel 450 foto’s gemaakt worden op één enkele acculading.

In combinatie met het nieuwe FUJINON XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ weegt de X-A5 slechts 496 gram. Dat maakt hem tot de lichtste camera uit de FUJIFILM X-Serie met zoom-kitlens. De 24.2 Megapixel CMOS sensor is bovendien voorzien van een fase-detectie autofocussysteem. In combinatie met een nieuw ontworpen beeldprocessor betekent dit dat deze camera tot wel 1.5x sneller zijn beelden kan verwerken dan met voorgaande modellen mogelijk was.

De camera kan nu iedere fotografische situatie nog beter dan voorheen herkennen door de verbeterde ‘SR + Auto’ mogelijkheid. Ook de kleurreproductie van huidtinten is nog verder verbeterd waardoor deze nog levensechter zijn geworden. 

De camera kan ook overweg met minder goede lichtomstandigheden. De ISO gevoeligheid kan nu worden ingesteld tot wel 12800 ISO. De ruisprestaties zijn verder verbeterd en ook bewegingen van de camera, of het fotograferen van bewegende onderwerpen onder minder ideale lichtomstandigheden vormen daarmee nu een nog minder grote uitdaging. Al die verbeteringen komen vervolgens allemaal ten goede aan een verbeterde beeldkwaliteit.

De X-A5 is het eerste model uit de X-A serie die beschikt over fase detectie autofocus. Allereerst ontwikkeld voor de premium X-Serie, nu ook toegepast in de X-A5. Door gebruik te maken van een intelligent hybride AF systeem kan er nu tot twee keer toe sneller worden scherp gesteld op een onderwerp. Hierdoor kunnen de mooiste fotografische momenten nog beter worden vastgelegd.

Filmsimulaties

De X-A5 beschikt over 11 unieke FUJIFILM Film Simulaties. Deze bieden de fotograaf nog meer creatieve mogelijkheden vanwege hun unieke kleurtoon en uitstraling alsof er met traditionele film wordt gefotografeerd of gefilmd. Daarnaast beschikt de camera ook nog eens over 17 verschillende creatieve filters waaronder het nieuwe filter “mist verwijderen” en het “HDR Art” filter.

De LCD monitor achterop de camera maakt gebruik van een nieuwe interface voor het aanraakgevoelige scherm (touchscreen), door gebruik te maken van de vingers kunnen de geavanceerde filters of film simulaties nog beter worden gecontroleerd. De knop voor belichtingscompensatie kan nu worden ingesteld van ±3EV naar ±5EV waardoor de fotograaf meer creatieve vrijheid krijgt.

De FUJIFILM X-A5 beschikt over ‘High Speed HD Video’ functies, waardoor er slow motion video’s kunnen worden gemaakt met een vertraging van tot wel 4 keer. Met behulp van de functie ‘Multi Focus’, worden 4K video’s automatisch gestapeld, terwijl de gewenste scherptediepte slim wordt gewijzigd. Ook is de camera voorzien van de 4K ‘burst’ functie waarmee er tot wel 15 beelden per seconde in 4K kunnen worden gemaakt. Deze nieuwe 4K videomogelijkheden en de extra functies bieden de gebruikers een nog grotere creatieve vrijheid.

Prijs

FUJIFILM X-A5 + FUJINON XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ is beschikbaar in februari en heeft een adviesprijs van € 599,-.

Info: Fujifilm