Newborn en babyfotografie buiten

Amy Schutte 239
Bij newborn fotografie, en ook bij het fotograferen van iets oudere baby's, denk je al snel aan een (thuis)studio of in elk geval binnenlocaties. Maar je kunt ook buiten aan de slag.

Allereerst; wanneer je met een klein kindje buiten aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat het ofwel mooi weer is, of je moet de kleine hummel goed inpakken. Vergeet niet dat newborns nog niet zoveel doen, dus ze zullen het eerder koud krijgen dan wij, als volwassenen en fotografen die druk in de weer zijn. Maar er zijn voordelen aan het buiten fotograferen van newborn en baby’s.

Buitenlicht bij newborn fotografie

Flitsen bij newborn fotografie is een zeer discutabel onderwerp. Alhoewel artsen van mening zijn dat het sterke flitslicht geen beschadiging aan de ogen kan veroorzaken, kan het een kleine baby natuurlijk wel flink laten schrikken. De meeste fotografen zullen dan ook alleen indirect flitsen, of gebruik maken van het beschikbare licht. En laat je daar buiten nu voldoende van hebben! Vooral op een licht bewolkte dagen, wanneer het licht mooi diffuus is, past het uitstekend bij de zachte vormen en sfeer van de foto’s.

Zet de ouders ook op de foto

Ouders willen graag foto’s van hun kleintje, omdat ze maar heel kort zo klein zijn. Een moment om eeuwig te koesteren. Waarom zou je de ouders niet ook in de foto opnemen? Ze kunnen hun baby vasthouden, buiten heb je de ruimte daarvoor. Je kunt de natuur meenemen in je foto, wat een fijne, tijdloze achtergrond biedt. Foto’s doen buiten vaak minder geposeerd, en daardoor minder geforceerd, aan. Zeker wanneer je met meerdere gezinsleden te maken hebt (wanneer de kleine al broers of zusjes heeft, of bij een samengesteld gezin) voelen de geportretteerden zich buiten vaak sneller op hun gemak dan in een studio. Overigens kan ‘buiten’ natuurlijk prima de tuin van iemand zijn, of een klein plantsoen vlakbij de woning. Je hoeft heus geen uren in de auto te zitten voor een mooie buitenlocatie.

Laat ze ergens in liggen

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar het is belangrijk dat het baby'tje waar je foto’s van maakt het niet koud heeft. Ongeacht welke leeftijd, al zijn pasgeboren baby’s natuurlijk nog iets kwetsbaarder. Bovendien voelen baby’s zich vaak prettiger wanneer ze ergens in liggen. Zorg dus dat je een leuk, fotogeniek wiegje (of iets anders leuks, dat dienst kan doen als wiegje: overleg dit ook met de ouders) bij je hebt. Wanneer de kleine zacht licht en lekker warm is, is het goed. Vaak vallen ze lekker in slaap, zeker als je het goed timed na een voeding. Je kunt het ‘wiegje’ nog visueel aantrekkelijk maken met bloemen, strikken, of bijvoorbeeld ballonnen, afhankelijk van jouw stijl en smaak.

Mooie dag? Plaats de baby in de schaduw

Hoewel een lekker warm plekje belangrijk is, is het natuurlijk wel zaak om het tere babyhuidje te beschermen tegen de zon. Is het een mooie zonnige dag? Zoek dan een plekje op in de schaduw. Daar heb je sowieso mooier licht, want het directe zonlicht zorg voor harde lijnen en contrasten. Denk dus goed na over de precieze opstelling en over je eigen standpunt. En verander desgewenst wanneer de zon doorbreekt.

Iets grotere baby?

Iets grotere baby’s, die al kunnen kruipen of zelfs lopen, zitten vaak niet lang stil. Hier kun je ook een prop meenemen om ze even in te laten zitten. Denk aan een leuke zinken teil, of een aardappelkistje. Waarschijnlijk klimmen ze hier op een gegeven moment wel uit, dus zorg dat je klaar bent om te fotograferen wanneer je ze erin zet. Soms moet je het met 30 seconden doen. Je kunt ook een dekentje in het gras leggen, sommige kindjes blijven daar even op zitten omdat ze het gras gek vinden voelen. Maar ook dat is vaak van korte duur. Snel reageren is dus belangrijk, zonder in de stress te schieten. Kinderen voelen dit vaak snel aan, en worden er vaak niet makkelijker van.

Je zit voor newborn of baby fotografie dus niet vast aan een binnenlocatie. Mits je je goed voorbereid, kun je buiten ook enorm leuke foto’s maken!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy