Newborn fotografie: poses

Amy Schutte 462
Newborn fotografie is enorm leuk om te doen. Maar ook een uitdaging: een pasgeboren baby doet nog niet bepaald wat je zegt. Dus wat voor poses kies je tijdens de shoot voor de kleine, kwetsbare newborn baby?

Natuurlijk is het vinden van goede poses voor newborns gedeeltelijk afhankelijk van geluk. Zoals je in ons vorige artikel over newborn fotografie kon lezen, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. En het vinden van de juiste poses is één van de grote uitdagingen, wanneer je je setup gemaakt hebt. Immers, je hebt te maken met een heel kwetsbaar wezentje, geen pop. Wees dus altijd voorzichtig, zorg dat de ouders dichtbij zijn en bij twijfel kun je beter naar een andere mogelijkheid kijken. Kijk uit met dekentjes over elkaar, zorg dat de baby niet kan glijden. En werk niet te ver van de grond, ook pasgeboren baby’s kunnen flink wiebelen - en dus vallen.

Poses op goede ondergrond

Je kunt een baby best neerleggen in een bepaalde pose. Maar, om ervoor te zorgen dat hij of zij zo blijft liggen, en dus lekker en veilig ligt, ben je voor een groot deel afhankelijk van de spullen die je gebruikt voor je setup. Nadat je hebt besloten wat je met het licht voor je shoot wil doen, kun je de rest in gereedheid brengen. Een babymatras op de grond, in een hoek ten opzichte van je keylight (dat kan prima een raam zijn) is handig. Gebruik een leuk hoeslaken (of varieer daarmee) en leg de baby neer. Ook zijn er speciale zitzakken (bean bags) verkrijgbaar. Hierop kun je de baby gemakkelijk en veilig poseren. Hoe klein ze ook zijn, ze laten meestal vanzelf wel weten als ze niet gemakkelijk liggen.

Timing in newborn fotografie

Ook de timing is belangrijk. Zorg er sowieso voor dat je voldoende tijd uittrekt voor je newborn shoot. Baby’s laten zich niet regisseren en lijken vaak precies het tegenovergestelde te doen dan wat de bedoeling is. Bewaar de rust (nieuwe ouders hebben die soms nog niet helemaal). Vertel ouders wat je gaat doen, zorg dat ze eigen spullen meenemen en begin met de shoot na een voeding; baby’s zijn dan vaak het rustigst.

‘Unposed’ fotograferen

Je kunt ervoor kiezen om de baby gewoon te fotograferen in zijn eigen, natuurlijke houding. Vaak zijn die erg leuk, en een slapende baby is sowieso lief en leuk. Ook kun je zo gemakkelijk wat close ups maken van handjes en voetjes. Sommige ouders nemen hier genoegen mee; het gaat het snelst en de kans dat de baby overstuur raakt is klein. Zorg voor verschillende onder- en achtergronden en varieer je foto’s eventueel met props.

Poses voor de 'newborn'

Maar vaak willen ouders ook wat geposeerde foto’s. Een populaire pose is de ‘foetushouding’ waarbij de baby als het ware op zijn/haar buikje ligt. Je kunt een kleine baby gemakkelijk in deze pose neerleggen, vooral als hij of zij (bijna) slaapt. Binnen 10 dagen na de geboorte, dus wanneer het nog een ‘echte’ newborn is, gaat dit het gemakkelijkst. Baby’s hebben dan nog niet de neiging om zich uit te strekken. Je kunt de baby ook eventueel inbakenen in een doek; laat de ouders dit doen als je daar zelf niet geoefend in bent. Kies een doek in een zachte kleur, die past bij de achtergrond. Eventueel kun je de baby ook andere poses laten aannemen met behulp van een ‘spotter’; een assistent, meestal één van de ouders. Zij kunnen het hoofdje of de baby zelf ondersteunen. Maak in zo’n geval meerdere opnamen vanaf exact hetzelfde punt (statief) en zorg dat de hand zich in elke opname ergens anders bevindt. Je kunt de foto’s dan samenvoegen in Photoshop en voila; een leuk geposeerde foto. Op deze manier kun je kleine baby’s bijvoorbeeld rechtop laten zitten, of het hoofdje in hun handen laten steunen. Met een zwarte achter/ondergrond kun je het bovendien laten lijken of de baby ‘zweeft’, bijvoorbeeld in een hangmat of op een weegschaal. Uiteraard is de baby in werkelijkheid op de grond, met handen van helpers in de buurt.

Wanneer je aan de slag gaat met newborn fotografie is het zaak de tijd te nemen en je hoofd koel te houden. Je hebt, naast een nieuw mini-mensje, ook te maken met nieuwe ouders, die waarschijnlijk slaaptekort hebben en die een intense periode in hun leven doormaken (ook als dit niet hun eerste kindje is). Heb geduld. Uiteindelijk lukt het je om mooie foto's te maken, kleine baby’s vallen vanzelf een keer in slaap.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy