Modelfotografie: wat komt er kijken bij het regelen van een fotoshoot op locatie met een model?

Redactie digifoto Starter 942
Fotografeer je al een tijdje en wil je nu eens experimenteren met een 'echt' model? Er komt misschien meer bij kijken dan je denkt. Hoe kom je aan een model om te fotograferen? En wat heb je allemaal nodig als je gaat fotograferen in de modelfotografie?

De start: het concept

Zodra je gaat werken met een model, is het belangrijk dat je vooraf bedenkt wat je wil gaan fotograferen. Het is goed om een zo helder mogelijk beeld voor ogen te hebben met betrekking tot het eindresultaat. Als je nog niet zo vaak hebt geschoten met modellen, of werkt met onervaren modellen, dan is het fijn om te weten dat het voor hen makkelijker is om te poseren als ze een object hebben waarmee ze interactie kunnen hebben. Als je bijvoorbeeld een model neemt en deze poses laat aannemen met een fiets, dan inspireert dit al tot heel veel verschillende poses: met de fiets aan de hand, zittend op de fiets, rijdend op de fiets et cetera.  

Het maken van een moodboard en een mini portfolio

Als je een beeld hebt gevormd van het concept, waar en waarmee je het model gaat fotograferen, dan is het goed om allerlei voorbeelden op te zoeken van andere fotografen en kunstenaars. Maak een moodboard om je idee verder uit tewerken. In dit moodboard verzamel je de foto’s die je hebt gevonden, maar kan je eventueel ook met tekeningen shots duidelijk maken. 

Het moodboard kan je offline maken, maar er zijn ook veel online tools om mee te werken. Zo werk ik zelf bijvoorbeeld vaak met Pinterest, waar ik een los board maak waar ik alle foto’s die ik tegenkom die me inspireren op kan plaatsen. Daarnaast heb ik ook nog een boek: waar ik de uitgeprinte foto’s in kan bewaren en aantekeningen in kan maken. Het is ook goed om bij het maken van je moodboard meteen verschillende poses op te zoeken: zodat deze je kunnen inspireren. Vergeet het moodboard niet uit te printen zodat je deze kan gebruiken tijdens je shoot.  

Omdat je gaat werken met een model en eventueel ook een Make-Up Artist (MUA) is het belangrijk dat je ook wat kan laten zien van wat je eerder al hebt gefotografeerd. Het is dan ook goed om een paar van je beste foto’s te delen met de mensen waarmee je gaat werken. Over het algemeen zijn de foto’s die je opzoekt in je moodboard namelijk nog geen indicatie van jouw eigen stijl en hoe goed jij kan fotograferen. Als je alleen maar professionele foto’s op je moodboard hebt staan en je deelt niets van je eigen werk, kan je daarmee verwachtingen scheppen die je niet kan waarmaken.

Het scouten van een locatie                                                                                                            

Dan is het tijd om te gaan kijken naar een ideale locatie voor de fotoshoot. Houd er rekening mee dat het fijn is als de locatie makkelijk te bereizen is voor jouw model en MUA. Ook is het goed om je te realiseren dat het prettig is als er niet te veel mensen aanwezig zijn op de locatie (tenzij dat je idee is natuurlijk). Op het moment dat er veel mensen aanwezig zijn op de locatie kan het zijn dat ze zich met je shoot gaan bemoeien, of aan gaan geven dat ze zelf niet op de foto willen staan (ook al is dit niet het geval). Met name voor een wat minder ervaren model kan het lastig zijn om nog natuurlijk te poseren als ze aan alle kanten wordt bekeken. Houd rekening met plekken waar het model zich kan omkleden: zodat je verschillende outfits kan uitproberen. Daarnaast heb je ook nog een ruimte nodig waar de make-up kan worden aangebracht door de Make-Up Artist. Tenslotte wil je ook de mogelijkheid hebben om spullen tijdelijk te parkeren of eventueel een batterij op te laden.

Hoe kom je aan een model en eventueel een Make-Up Artist en stylist?

Er zijn gelukkig mensen die net zoals jij op zoek zijn naar anderen om mee samen te werken om te bouwen aan hun portfolio. De term die op internet veel wordt gebruik is Time For Portfolio. Er bestaan verschillende Facebook-groepen die zich erop richten om fotografen, modellen, visagisten en stylisten bij elkaar te brengen. Zo zit ik er zelf in een hoop van deze groepen op Facebook, waaronder Modellen, Fotografen en Visagisten, TFP, Shoots Models en Dutch TFP modelling and photography. Deze groepen hebben vaak regels waar je aan moet voldoen, zodat iedereen op een fatsoenlijke manier met elkaar omgaat.

Wees in je oproep duidelijk wat je wil gaan doen en waar je naar opzoek bent. Plaats een paar foto’s uit jouw moodboard en ook die je zelf hebt gemaakt. Plaats eventueel ook een link naar het volledige moodboard of je persoonlijke pagina. Het kan voorkomen dat je ontzettend veel reacties krijgt op je oproep. Het spreekt voor zich: maar het is goed om hier secuur mee om te gaan. Laat het weten als je iemand hebt gevonden en bedank anderen voor hun interesse. Je weet nooit of je op een later moment nog een keer gaat samenwerken met iemand.

Het plannen van jouw fotoshoot

Als je de juiste mensen hebt gevonden om mee te werken ga je de planning afstemmen. Neem de tijd die je gaat fotograferen altijd ruim. Ook bij een fotoshoot op locatie reken ik altijd ruim vier uur. Eén uur ben je vaak al bezig als een model nog in de make-up moet en om samen kleding te selecteren. Meestal probeer ik verschillende locaties uit die dicht bij elkaar liggen en verschillende brandpuntsafstanden en daar ben je ook vaak veel tijd aan kwijt. Als je eerder klaar bent dan kan het altijd meevallen. Houd rekening met eventuele pauzes en dat er drinken en eten aanwezig is. Maak vooraf duidelijke afspraken: over het aantal foto’s wat je gaat aanleveren en wanneer je ze kan geven. Maak ook afspraken over hoe de foto’s gebruikt mogen worden. Spreek ook altijd af dat waar de foto’s ook gebruikt worden er altijd zowel de fotograaf, de MUA als eventueel de stylist worden vermeld. Het is verstandig om de afspraken die je maakt, vast te leggen in een document dat iedereen ondertekent.

Overschat jezelf niet. Persoonlijk maak ik ontzettend veel werk van de nabewerking en ben ik ontzettend kritisch. Aan een shoot van vier uur houd ik vaak maar tien foto’s over waarmee ik 100% tevreden ben. Ik spreek dan ook meestal af met mijn modellen dat ik ten minste tien foto’s aan ze geef.

Wat heb je nodig tijdens een fotoshoot?

Naast jouw camera en je objectieven zijn een aantal accessoires handig om mee te nemen. Zo is het zaak dat je veel geheugenkaartjes en extra batterijen hebt. Of je nu werkt met natuurlijk licht of met een professionele fl itser: het is altijd handig om licht te kunnen refl ecteren of blokkeren. Neem hiervoor een refl ector en een statief met klem mee. Tijdens het shooten kan een model wat gaan glimmen: hiervoor is het handig om nog wat poeder bij de hand te hebben.

En dan: de nabewerking

Als je net een shoot hebt gehad kijk je anders naar de foto’s dan als je na een lange tijd terugkijkt op de foto’s. Dit heeft ermee te maken dat deze foto’s vaak ook nog emotionele waarde hebben. Het kan zijn dat een shot dat je snel in vijf minuten hebt gemaakt, beter is dan eentje waar je een halfuur op hebt lopen zwoegen. Je kan daarom je foto’s even laten liggen om met een frisse blik te beginnen aan de nabewerking.

 

Dit artikel werd geschreven door Eefke Burg en is gepubliceerd in digifotostarter 2.2019. Klik hier om deze of andere edities te bestellen. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie