Minder is meer: minimalistische foto’s

Amy Schutte 2564
Minimalisme is volgens het woordenboek: “Minimalisme is de poging om dingen tot hun eenvoudigste vorm, karakter of functie te herleiden”. Maar hoe maak je nu een minimalistische foto die ‘werkt’?

Minimalistische foto’s zijn sterk doordat er gebruik wordt gemaakt van de ‘kunst van het weglaten’. Door een veel lege ruimte te laten zien, treedt er een soort verstilling op die rust brengt. Hiermee wordt de aanwezigheid van de onderwerpen die er wel zijn, sterker. Of dat nu gaat om de vorm, kleur, structuur, een onderwerp wordt ten volle benut.

minimalistische foto's, minimalisme. negatieve ruimte

Kies een goed onderwerp voor je minimalistische foto

Er is geen ‘recept’ voor een goede, minimalistische foto. Je moet je bewust worden van negatieve ruimte, lege ruimte waarin ogenschijnlijk niets gebeurt,  en deze optimaal gebruiken. Kies je onderwerp goed want hier komt veel nadruk - en dus aandacht - van je foto op te liggen. Je onderwerp mag juist klein zijn, of maar een klein deel van het kader beslaan. Als het maar het sterkste element in je foto is.

Maak zelf minimalistische foto's

Er zijn veel verschillende manieren om dit aan te pakken. Dit zijn er een paar.

  • Gebruik scherptediepte. Dit is een handig hulpmiddel om de kijker te leiden naar het onderwerp, en een onderwerp los te trekken van de omgeving. Gebruik een grote diafragmaopening om de achtergrond onscherp te maken.
  • Experimenteer met kleur. Dit kan een minimalistische foto tot leven laten komen. Gebruik complementaire kleuren of juist kleuren die in elkaars verlengde liggen en daardoor subtieler zijn. Of kies voor dezelfde kleur in de achtergrond als die van het  onderwerp. Richt je hele fotografie eens een dag of wat op één kleur. Waarschijnlijk resulteert dat in creatieve, minimalistische beelden. Of je kunt de kleur helemaal weghalen en voor monochroom gaan.
  • Kies je onderwerp goed. Een (relatief) klein onderwerp dat toch bepalend gaat zijn voor de foto moet interessant zijn. Dat kan een (kleur)contrast zijn, een vorm of het onderwerp op zich. Maar het moet de foto kunnen ‘dragen’.
  • Verwijder afleidende vormen en elementen. Doe dit bij voorkeur wanneer je de compositie maakt. Soms moet je een ander standpunt innemen om dit voor elkaar te krijgen. Snijd je afbeelding eventueel bij en gebruik ‘slim vullen’ in Photoshop om andere afleidingen weg te halen. Minimalisme betekent minimale afleiding.
  • Zoom in (of ga dichterbij) om afleidingen buiten het kader te houden.
  • Zoom uit om meer negatieve ruimte te creëren en zo alsnog een gevoel van minimalisme te bewerkstelligen.

Zorg ervoor dat je varieert. Ga dichtbij maar ook ver weg en probeer verschillende standpunten uit. Je gaat vanzelf een minimalistische setting herkennen en dan lukt het je om hele rustige foto’s te maken.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy