mini-basiscursus

Meer diepte creëren in je foto's

Redactie 492
Een ‘platte’ foto is vaak een saaie foto. Er zijn verschillende manieren om diepte te creëren in je plaatje. Wij geven een paar tips.

1: Speel met objecten in beeld

Diepte heeft te maken met afstand. Wil je dus diepte creëren, speel dan eens met objecten op verschillende afstanden. Plaats je onderwerp of model bijvoorbeeld op een afstandje, terwijl je op de voorgrond een object hebt staan. Dit kan simpelweg een muurtje zijn, of een mooie antieke pilaar. Door scherp te stellen op je onderwerp in de achtergrond wordt de voorgrond onscherp en leg je de focus op het onderwerp in de verte. Het gevoel van diepte wordt zo versterkt.

2: Verander je perspectief

Je hebt vast wel eens iemand gefotografeerd die voor een muur stond. Als je die persoon recht van voren hebt geschoten (dus haaks op de muur), dan had je waarschijnlijk een beklemmende, platte foto als resultaat. Probeer de volgende keer eens een andere hoek te kiezen ten opzichte van de muur. Zorg dat de muur de diepte in loopt en niet een platte achtergrond vormt. Je zult zien de foto meer zal ademen en minder beklemmend is.

3: Speel met licht

Diepte in je foto heeft ook met licht en schaduwen te maken. Licht dat frontaal op een onderwerp schijnt geeft vaak een plat beeld. Als je de lichtbron iets verplaatst ten opzichte van je onderwerp, zal je zien dat er meer schaduw en detail ontstaat. Schaduw kan je dus helpen meer diepte te geven aan je foto. Speel hier eens mee door verschillende lichtbronnen en hoeken te gebruiken. Je ontdekt zo snel wat voor jou het beste werkt.

digifoto Starter

Dit artikel werd gepubliceerd in digifoto Starter 1.2018. Wil je meer tips, basiscursussen en interviews lezen? Neem dan nu een abonnement op digifoto Starter. Een losse editie nabestellen doe je hier

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie