Macrofotografie

Marco Jongsma: van sportmaaltijd tot huisspin

Christel  de Wolff 2592
Anderhalf jaar geleden, we schrijven 2017, fotografeerde Marco Jongsma vooral de sportmaaltijden die hij na het sporten verorberde. Tegenwoordig fotografeert de 32-jarige inwoner van Lemmer insecten op meer dan ware grootte. Hoe hij bij die hele bijzondere hobby kwam? Via Instagram.

Na een tijdje sportvoedsel gefotografeerd te hebben, vraagt Marco Jongsma zich af wat hij nog meer met zijn camera kan vastleggen. Een dwaaltocht op Instagram brengt hem bij prachtige foto’s van insecten. Op een goede dag komt hij extreme macrofoto’s tegen. Hierbij komen insecten meer dan levensgroot in beeld. Hij wordt geraakt door de pracht van deze miniwereld. Vooral van de beelden die in Indonesië gepost worden is hij diep onder de indruk. ‘Dit wil ik’ weet hij meteen.

Vervolgens zoekt hij contact met de makers van diverse foto’s; hij wil weten hoe ze gemaakt zijn en met welk objectief. Van een Instagrammer uit de Verenigde Staten krijgt hij een tip over de Canon MP-E 65mm. Dankzij een indrukwekkende vergrotingsfactor van maximaal 5x komen de kleinste detail meer dan levensgroot op de foto. 'Toen ik deze lens eenmaal in bezit had, begon het voor mij pas echt.' Het ene na het andere insect ‘poseerde’ sindsdien voor hem.

Mooie wezentjes

Details zijn erg belangrijk in Marco's stijl. 'Ik wil de kijker heel veel details laten zien, meer dan ze ooit zagen.' Marco, in het dagelijks leven laborant, toont op zijn foto’s details die mensen met het blote oog niet kunnen zien. 'Mijn doel is om de kijker even de wereld om hem of haar heen te vergeten en te denken: 'Wow! Wat zijn insecten toch mooie wezentjes!' Want zo denkt hij er zelf ook over.

Microfotografie vraagt om een aparte aanpak. Je kunt niet, zoals een macrofotograaf, ’s morgens vroeg op een plek gaan zitten en wachten tot de eerste vlinder zich meldt. Een vlieg, hoe slaperig ook, gaat nooit zitten wachten tot de microfotograaf heeft scherp gesteld. De insecten die Marco Jongsma fotografeert zijn dan ook niet meer in leven. Hij verzamelt ze, of krijgt ze opgestuurd van insectenliefhebbers of mensen uit zijn netwerk. En soms speelt het toeval een rol.

Marco Jongsma's favoriete foto: de huisspin

Zo is ook Marco’s favoriete foto van een huisspin tot stand gekomen. 'Op een ochtend zat ik op Facebook te kijken, toen ik een post zag van iemand die last had van een spinnenplaag. Ik stuur hem een bericht met de vraag of hij één van de spinnen voor mij wil bewaren.' Hoewel de man aangeeft doodsbenauwd te zijn voor spinnen, stemt hij toch toe. Bij het afhalen blijkt de angst al een stuk minder: misschien heeft het vangen van het achtpotige diertje wel geholpen.

Voordat hij kan beginnen met fotograferen, maakt Marco Jongsma zijn ‘modellen’ goed schoon. Onder een vergrootglas gaat hij aan de slag met kwastjes en lucht. Soms is hij wel een uur bezig. 'Niet het leukste werk, maar ik wil het insect zo mooi mogelijk op de foto hebben.' Schoonmaken is nog maar het begin. Wie de foto’s van De Lemmer’ fotograaf ziet, zal het onder meer opvallen dat ze een grote scherptediepte hebben. Dat bereikt Marco door photostacking, het samenvoegen van foto’s zodat een grote scherptediepte ontstaat.

150 foto’s

Het insect plaatst Marco Jongsma in een witte diffusertube, die van buitenaf belicht wordt door drie flitsers. Dan pas begint het fotograferen. Wie vaker macrofoto’s maakt, weet dat de scherptediepte op deze beelden heel klein is. Bij microfotografie is dat – zonder kunstgrepen - nog veel meer het geval. Daarom gebruikt Marco een macrorail. Die stelt hij zo in dat de camera na iedere foto een stukje opschuift. Zo gaat hij door tot het hele insect van voor tot achter scherp in beeld is.

Soms is het nodig dat daarvoor 150 gemaakt worden. In het programma Zerene Stacker voegt hij ze samen. 'Photoshop gebruik ik hiervoor niet, dit programma kan de hoeveelheid foto’s niet aan.' Kleuraanpassingen naar eigen smaak doet Marco in Lightroom. Daarna komt Photoshop er toch aan te pas: voor het wegwerken van de laatste stofjes en het vervangen van de achtergrond. Het kan zomaar zijn dat hij zeven uur bezig is met één foto. 'Ik ben heel kritisch over mijn eigen werk. Als ik iets niet mooi vind, begin ik overnieuw. Maar als het wél lukt, spring ik een gat in de lucht.'

Meer te weten komen over macrofotografie? Klik hier

Alle foto's gemaakt door Marco Jongsma.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel