Maak een fotografie bucketlist

Amy Schutte 118
Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, dus we kunnen met een schone lei beginnen. En wat is een beter begin, dan het maken van een bucketlist voor het komende fotografie-jaar?

Er zijn zoveel dingen die te gek zijn om te fotograferen, zowel dicht bij huis als verder weg. De volgende lijst dient uiteraard slechts ter inspiratie. Dromen mag, toch?

Ter info: Een bucketlist (letterlijk: emmerlijst) of loodjeslijst is een lijst met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voordat hij sterft (Wikipedia).

Het Noorderlicht op je bucketlist

Sowieso staat dit natuurfenomeen op de bucketlist van velen, of dat nu fotografen zijn of niet. Het noorderlicht is prachtig, en goed gelukte foto’s ervan zijn vaak adembenemend mooi. Januari en februari zijn nog uitstekende maanden om te gaan, dus je zou het jaar goed kunnen beginnen. Maar als je net begint met fotografie is het wellicht een goed idee om eerst wat ervaring op te doen, want fotograferen in het donker is iets wat enige oefening vereist.

Ultieme zonsondergang

Zonsondergangen (zonsopgangen overigens ook, maar dat is vooral voor de vroege vogels) zijn altijd aantrekkelijk voor fotografen. Ook in Nederland zijn ze prachtig te fotograferen, bijvoorbeeld aan het strand. Ons noordzeestrand ligt er tenslotte ook perfect voor. Toch kan een zonsondergang foto snel saai zijn. Zorg voor een interessante voorgrond. Dat kan een stuk natuur zijn, maar je kunt ook een of meerdere personen in je foto opnemen. Het licht is in elk geval prachtig rond die tijd!

Waterval

Ook watervallen zijn populaire fotografische onderwerpen. Helaas hebben we daar in Nederland niet veel van, dus dit is meer iets voor op reis. Je kunt aan de slag met lange sluitertijden, om het water een beetje melkachtig (door bewegingsonscherpte) weer te geven. Of je kunt op zoek gaan naar regenbogen, die ontstaan wanneer de zon in de opspattende nevel schijnt. Zorg voor goede bescherming van je camera, want de kans dat je spullen nat, of in elk geval vochtig worden, is zeker aanwezig.

Sterrenhemel

Een beetje een vergelijkbare uitdaging als het Noorderlicht, want ook hier moet je ‘s nachts aan de gang. In het donker. Maar sterren hebben we in Nederland gelukkig ook, dus je hoeft hier niet ver voor te reizen! Probeer wel een gebied uit te zoeken met weinig lichtvervuiling; vanuit een grote stad zullen je foto’s minder snel lukken. Je hebt een statief nodig, want je zult moeten werken met lange sluitertijden. Check het weerbericht, want bewolking verpest het hele feest. Tip: vanaf de afsluitdijk schijn je mooie nachtfoto’s te kunnen maken, zelfs de melkweg is daar regelmatig zichtbaar.

Nationale parken en natuurgebieden

Trek er lekker op uit, en ga de natuur fotograferen. Dat kan op reis, in exotische oorden, maar ook dit is in Nederland goed te doen. Wat dacht je van nationaal park de hoge veluwe? Of de Amsterdamse waterleidingduinen? En Nederland heeft enorm veel vogeltrek plaatsen aangelegd, waar je de meest unieke soorten tegen kunt komen. Voor het fotograferen van wildlife heb je waarschijnlijk een objectief met lange brandpuntsafstand nodig, omdat de meeste dieren weglopen als je te dichtbij komt. Voor landschappen is een groothoek objectief juist weer essentieel.

Genoeg inspiratie? Wat staat er dit jaar op jouw bucketlist?

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy