Maak creatieve smartphone foto's met deze tips

Christel de Wolff 531
Je telefoon heb je altijd bij je, het is de camera die het makkelijkst in je broekzak past. Dus waarom zou je het fotograferen met je smartphone niet gewoon omarmen? Dit zijn een aantal tips voor creatieve smartphone fotografie.

Voordat je creatief aan de slag kunt, moet je natuurlijk de basis onder de knie hebben. Veel smartphones hebben een handmatige stand. Gebruik deze om te voorkomen dat de telefoon zelf de instellingen kiest, die weliswaar handig zijn maar misschien niet zo handig voor de scene die je wilt fotograferen. Denk aan een indoor sportevent: je wilt snel fotograferen, maar je camera scant te weinig licht en zal besluiten om een langzamere sluitertijd te pakken. Al je foto's mislukt!  Op de handmatige stand, kies je een groter diafragma en schroef je de ISO op om een zo snel mogelijke sluitertijd te kunnen gebruiken. Uiteraard zijn er grenzen aan de mogelijkheden van mobiele telefonie, voor  het échte resultaat pak je waarschijnlijk eerder een compact, spiegelreflex of systeemcamera erbij. Maar dat behandelen we niet in dit artikel!

Wil je dus de basis van telefoonfotografie onder de knie krijgen? Lees dan eerst dit artikel.

Creatieve smartphone foto's maken

Na de basis, kun je creatief aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere lichtinval, het verschil tussen licht en donker (dynamisch bereik) in een compositie. Interessant licht bepaald de stemming van je foto. Speel hiermee!

Bijzonder licht zorgt voor bijzondere kleuren. De kleuren kun je benadrukken door de verschillende ingebouwde filters in je smartphone. Meestal vind je die op de knop met drie puntjes of bij het tandwielicoontje. Gebruik niet te veel verschillende filters over elkaar, want dat gaat ten koste van de kwaliteit van je foto.

Ga ook op zoek naar leuke composities, speel bijvoorbeeld eens met weerspiegeling van water, of ga een rondje wandelen terwijl je een spiegel meeneemt. Gegarandeerd bijzondere foto's!

Wil je echt bijzondere foto's maken met je telefoon? Bekijk dan onderstaande video waarin een aantal wel heel bijzondere hacks worden uitgelegd.

 

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel