LUTs gebruiken om kleur video te corrigeren

Redactie 1870
Lees alles over hoe je de kleur van video kan corrigeren met deze zelfgemaakte LUTs in Photoshop.

Wat zijn LUTs eigenlijk?

Vaak wordt er gesproken over LUTs om de kleur van jouw video te corrigeren. LUTs staat voor Lookup Tabels. Je kan ze gebruiken om de kleur van jouw video te corrigeren. Daarmee heb je een consistente look hebt over je gehele videobeeld en kan je daarmee een andere uitstraling kan creëren. Een LUT zorgt voor een eigen herkenbare look die voor jouw publiek herkenbaar is en ‘eigen.’

Er bestaan 2 soorten LUTs: creatieve LUTs en corrigerende LUTs. Met creatieve LUTs kan je echter allerlei effecten toepassen op jouw beeldmateriaal. Daardoor krijg je een hele persoonlijke uitstraling, die wat zegt over jou als filmmaker. Corrigerende LUTs kan je gebruiken om beeldfouten in jouw materiaal te corrigeren.

LUTs maken in Photoshop

Het is makkelijk om deze LUTs zelf te maken. Open hiervoor de film die je na wil bewerken in Première Pro. In de tijdslijn scroll je naar het beeld wat jouw referentiebeeld is aan de hand waarvan je gaat bewerken.  Je kan jouw frame exporteren met SHIFT + E, of door op het fotocamera-icon te drukken (zie afbeelding).

Dit screenshot kan je in Photoshop plakken door een nieuw bestand aan te maken (Photoshop pakt vanzelf het juiste formaat van jouw screenshot) en met CTRL + V het screenshot in jouw beeld te plakken. Let op dat je de witte achtergrond verwijdert door de twee lagen te selecteren, te rechterklikken en te drukken op ‘Lagen samenvoegen.’

Daarmee kan je gemakkelijk aanpassingen maken in het beeld. Je gebruikt daarvoor aanpassingslagen in Photoshop (in het Engels wordt dit adjustment layers genoemd). In onderstaand gedeelte zal ik de drie vaakst gebruikte aanpassingslagen beschrijven. Daarnaast is het mogelijk de aanpassingslagen in Photoshop gebruiken die je zelf het liefst gebruikt.

Het maken van zo’n aanpassingslaag

Rechts in je scherm zie je jouw lagen staan. Is dit niet meer zichtbaar dan kan je dit zichtbaar maken met Venster > Lagen. Rechts onderin zie je verschillende icoontjes. Onder andere: een een vierkantje met een cirkel en een fx icoontje fx. Je hebt het cirkeltje nodig dat voor de helft is gevuld (zie afbeelding, rood omcirkeld). Hierin kan je de aanpassingslaag selecteren die je nodig hebt.

Selective Color/selectieve kleur

Met selectieve kleur kan je een bepaalde kleur een andere tint geven. Druk op het cirkeltje dat voor de helft is gevuld en selecteer ‘Selectieve kleur.’ Daarbij komt er een venster omhoog met allerlei instellingen. Je kan in het dropdown menu allerlei kleuren selecteren en met de sliders spelen voor het gewenste resultaat.

Curves/curven

Met ‘curven’ of ‘curves’ in het Engels kan je bepalen wat er ‘wit’ en wat er ‘zwart’ is in de afbeelding. Druk op het cirkeltje dat voor de helft is gevuld en selecteer ‘curven’. Je krijgt dan een venster omhoog met de instellingen. Met het onderste pipetje, kan iets in de afbeelding selecteren dat wit zou moeten zijn. Je ziet dan dat de kleuren zich automatisch aanpassen. Hetzelfde geldt voor het bovenste pipetje, waarin je zwart in de afbeelding kan selecteren. Handig is echter ook, dat je de lijn naar links en naar rechts kan slepen. Je ziet meteen wat voor een effect dat heeft op jouw afbeelding in Photoshop.

Color Balance/kleurbalans

Druk op het cirkeltje dat voor de helft is gevuld en selecteer ‘kleurbalans.’ Ook hier komt er een venster omhoog met allerlei instellingen. Je kan de sliders heen en weer slepen om te bekijken wat voor een effect het heeft.

Jouw gemaakte LUTs exporteren

Hoe exporteer je jouw gemaakte LUTs deze naar Premiere Pro? Dat is erg gemakkelijk. Het is cruciaal dat je allereerst de achtergrond afbeelding niet meer zichtbaar maakt. Dit doe je door op het oogje naast de laag van jouw achtergrond te klikken. Het oogje verdwijnt dan en je ziet geen achtergrond meer. Jouw afbeelding bestaat dan alleen nog maar uit de aanpassingslagen die je hebt gemaakt. Druk dan op Bestand > Exporteren > Kleur-opzoektabellen (of Color Lookup Tables als je in het Engels werkt). Geef jouw gemaakte LUT een naam. Zorg ervoor dat je rasterpunten op 64 staat. Je kan dan 3DL aan laten staan en de rest uitvinken als je in Première Pro werkt. Zorg ervoor dat je het bestand opslaat op een plek waar je het gemakkelijk terug kan vinden.

Het werken met je LUTs in Premiere Pro

Vervolgens kan je met jouw LUT gaan werken in Première Pro. Je gaat terug naar Première Pro. Je opent dan Venster > Lumetri Color. Rechts zie je dan een scherm verschijnen. Onder de Basic Correction / Basis correctie kan je ‘Input LUT’ kiezen.  Druk op het dropdown menu op ‘Browse’ zodat je jouw gemaakte LUT kan selecteren. Zoek jouw net gemaakte LUT op en voilà: je bent klaar om met jouw gemaakte LUT te gaan werken.

Lees ook: Fotograferen met een statief, waar let je op?

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie