Leer licht lezen

Amy Schutte 972
Licht is belangrijk in fotografie. Misschien wel het belangrijkst. Zonder licht ís er zelfs geen fotografie.

Bovendien kun je met saai licht bijna geen interessante foto maken. Het is natuurlijk niet altijd zo dat goed licht ook een goede foto maakt, want er komen nog meer dingen bij kijken (goed onderwerp, fijne compositie, juiste instellingen, scherpte etc). Maar door goed licht te herkennen kun je je foto’s wel aanzienlijk verbeteren.

Leer het licht te zien

We hebben het niet over het licht aan het eind van de tunnel (hoewel dat vast een mooie foto oplevert…). Wordt je eerst gewoon eens bewuster van het licht om je heen. Als (beginnend) fotograaf leer je daar enorm veel van. De tl-balken op kantoor zorgen er bijvoorbeeld vaak niet voor dat je er op je allerbest uit ziet. Maar bij de schoonheidssalon zie je er vaak heel prima uit. Probeer te herkennen wat de effecten zijn van verschillend licht. Ook op momenten die niets met fotografie te maken hebben kun je om je heen kijken naar het licht. In de rij bij de kassa of in de wachtkamer bij de tandarts, kun je zoeken naar plekken waar jij een mooie foto zou kunnen maken. Hoe zou de sfeer zijn van die foto?

Zie waar licht brandt

Licht kan daglicht zijn, merk bijvoorbeeld op hoe het licht veranderd aan het einde van de dag. Houd je hand eens op, met de palm naar boven. De huid is hier van licht van kleur, en hier kun je opmerken hoe de kleurtoon veranderd. Maar kijk ook naar kunstmatige lichtbronnen. Kijk daar ook eens naar. Loop je ‘s avonds buiten, kijk dan eens naar het licht dat je ziet. Of rond de feestdagen, hoe is de stad verlicht? En hoe verandert de sfeer hierdoor?

Licht om emotie te benadrukken

Lcht, en dan vooral de kleurtemperatuur, bepaalt voor een groot deel de sfeer, of de emotie die in een foto komt te liggen. Warme (rood/oranje) tinten stralen liefde en gezelligheid uit, koele tinten (blauw/groen) stralen afstand uit. Wat zonlicht op gekleurde bloemen kan de kleuren laten knallen en ze een veel sterker onderwerp maken, al heb je nu wellicht met grotere contrasten te maken. Vergeet ook niet dat licht de kleur aanneemt van wat het raakt. Als je een flitser laat weerkaatsen op een blauw plafond, krijgen je foto’s een blauwe gloed.  Een model kan zo een ongezonde tint krijgen. Reflecteer je op een houten vloer, dan wordt het onderwerp warmer van kleur.

Met goed licht maak je zelfs een saai onderwerp levendig

Een lichtbundel, verschil tussen licht en donker, mooi warm licht of een spectaculaire schaduw: met goed licht kun je zelfs een saai onderwerp tot leven brengen. Sommige onderwerpen zijn al duizenden keren gefotografeerd, of zijn op zichzelf gewoon niet zo bijster interessant. Voeg er echter interessant licht aan toe, en het kan een prachtig beeld worden. Je kunt met licht gevoel in je foto leggen: een gevoel dat jij als fotograaf wil overdragen. Denk bijvoorbeeld eens aan het zachte, diffuse licht van een mistige ochtend. De wereld kan er heel grijs uitzien, en saai worden op een foto. Maar als je net het licht weet te vangen dan op een onderwerp schijnt (een boom, een oever, een brug, wat dan ook), is het in combinatie met die grijsheid juist prachtig! Kijk dus goed waar je licht ziet, of waar je licht kan verwachten.

Goed licht leren herkennen is een proces dat even kan duren. Maak veel foto’s en kijk ook kritisch naar het licht dat je gebruikte. Probeer verschillende dingen uit, wees niet bang om te falen. Dat is het voordeel van digitale fotografie: slechte foto’s gooien we weg, en we hebben niets verloren. Op die manier leer je wel licht ‘lezen’, en wordt je een betere fotograaf.

 

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy