Leer kinderen fotograferen!

Amy Schutte 100
Kinderen doen alles na wat volwassenen, vooral hun ouders, doen. Dus ook fotograferen, of dat nu met een mobiele telefoon of een dikke DSLR is. Er zijn zelfs houten speelgoed camera’s voor de allerkleinsten, compleet met sluiter-geluid.

Maar, kinderen hebben ook een hele korte aandachtsboog. De ene dag willen ze op paardrijden, de andere dag op judo. Hoe houd je de aandacht vast bij fotografie, zodat het ook de moeite is om tijd en geld in deze hobby te investeren?

Eigen camera

Het is belangrijk dat kinderen, als ze natuurlijk uit zichzelf al interesse in fotografie hebben getoond - een hobby laat zich immers niet opdringen, zelf toegang hebben tot een camera. Dat kan de jouwe zijn, maar het kan ook prima een oude compactcamera of mobiele telefoon zijn. ‘Zelf doen’ zeggen veel kleine kinderen al, en dat is ook wat de meeste kinderen het leukste vinden.

Help kinderen op weg door ze richtlijnen te geven

Kinderen kunnen enorm creatief zijn. Maar geef ze een blanco vel papier en wat kleurtjes, en vaak weten ze niet wat te tekenen of het is telkens meer van hetzelfde. Maar geef ze een iets gerichtere opdracht, en de creativiteit gaat stromen. Bijvoorbeeld ‘teken iets wat met de zomer te maken heeft’ of ‘denk aan de natuur’. In fotografie kun je precies hetzelfde doen. In plaats van een kind met een camera op pad te sturen, kun je een kleine uitdaging of opdracht meegeven. Dat kan ook binnen, op een regenachtige dag.

Wees niet boos als ze je advies in de wind slaan

Eenmaal aan de slag kunnen andere ideeën zich aandienen. En, zoals gezegd, is de aandachtsspanne kort. Het kan dus zomaar zijn dat ze niet met de foto’s van insecten thuiskomen, zoals jij had gevraagd, maar met hele andere foto’s. Of dat ze tikkertje zijn gaan spelen. Hou het leuk, creativiteit kun je niet afdwingen en kinderen zijn nu eenmaal snel afgeleid.

Samen kan ook

Natuurlijk is het ook leuk om samen op pad te gaan, zeker wanneer je allemaal hetzelfde doel hebt. Neem je kinderen dus eens mee naar het bos, of gewoon een blokje om in jullie eigen omgeving. Samen kijk je ineens met hele andere ogen naar dingen die je al kent. Voor hen leuk om dat samen te doen en voor jou leuk om te zien waar zij enthousiast van worden. Bovendien kun je ze helpen.

Laat techniek los

Afhankelijk van de leeftijd van je kind of kinderen zal veel techniek nog te ingewikkeld zijn. Zorg daarom voor een camera die automatische instellingen maakt en wees niet kritisch. Een foto kan voor hen nog steeds bijzonder zijn, ook al is die onscherp. En compositie is iets om je later druk over te maken. Nu gaat het vooral om de lol.

Het kan natuurlijk zo zijn dat kinderen alweer snel uitgekeken zijn op fotografie. Forceer niets, want dan gaat het alleen maar tegenstaan. Hou het leuk, en dan heb je een leuke, gezamelijke hobby die ieders creativiteit triggert.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy