Kleurgebruik bij landschapsfotografie

Kleurgebruik bij landschapsfotografie

Redactie 367
Kleur is een belangrijk onderdeel van de fotografie, ook wanneer je landschappen op de foto zet. Zowel tijdens het fotograferen als bij de nabewerking.

De juiste kleuren en kleurcontrasten doen jouw landschapsfoto’s opleven en zorgen voor een sterkere dynamiek mits je ze goed gebruikt.  De onderstaande tips kun je zowel in de nabewerking als tijdens het fotograferen gebruiken!

Dominante kleur

Allereest is het belangrijk om de dominante kleur te herkennen of bepalen. Zie je in een grasveld bijvoorbeeld een mooie rode klaproos staan, dan wordt rood de dominante kleur. Door het gebruik van een dominante kleur creëer je rust op je foto. Deze kleur leidt het oog van de kijker en zorgt voor overzicht. Heb je meerdere sterke kleuren die met elkaar concurreren, dan oogt de foto chaotisch.

Complementaire kleuren

Om te voorkomen dat kleuren botsen kun je gebruik maken van complementaire kleuren. Dit zijn kleuren die harmonieus samen gaan en elkaar versterken.

Video

In de onderstaande video wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden die je hebt met kleur. Hierbij ligt de nadruk op de nabewerking.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie