Niet alleen katten en honden zijn fotogeniek

Kleine vriendjes fotograferen

Redactie 347
Wanneer iemand een nieuwe camera aanschaft, is de kans groot dat het huisdier als eerste op de foto komt. Daar is natuurlijk niets mis mee, het is één van de eerste dingen die je in je huis of buiten vast wil en kan leggen. Maar waar katten en honden meestal in de spotlight staan, hebben onze kleine maatjes het meestal niet zo luxe. In dit artikel laten we wat voorbeelden zien om kleine huisdieren zoals een cavia, konijn of egeltje op een originele manier te fotograferen.

Aandacht voor de kleintjes

Wanneer je op Instagram of Pinterest gaat rondkijken naar schattige of gewoon coole foto's van huisdieren zal je vrijwel altijd uitkomen op mooie foto's van honden en katten. Vooral hondenrassen als Corgi's en Shiba's zijn ongelofelijk populair en hebben soms wel miljoenen volgers. Maar hoe zit het met de huisdieren van kleiner formaat? We vergeten nog wel eens om onze knaagdieren, vogeltjes of andere kleine diertjes genoeg aandacht te geven als het op fotograferen aankomt. Jammer, want ze hebben evenveel (en soms zelfs meer) charisma als hun grotere dierenvriendjes. Hoe kunnen we die het beste in beeld brengen? Zelf ben ik foto’s gaan maken van mijn huisdier; een egeltje met de naam Piiko, om de tips wat beter in beeld te brengen.

Tip 1. kijk naar persoonlijkheid

Is je hamster vaak een beetje ondeugend? Heb je een konijn dat er gek bij ligt als hij slaapt? Kijk naar de kleine dingen die je huisdier doet, de dingen die ze echt uniek maken en gebruik dat in je foto's. Zo is het bijvoorbeeld leuk om je huisdier uit zijn of haar kooi te nemen en te fotograferen in een andere omgeving dan waar je hem normaal altijd in zou zien. Zo is het hartstikke leuk om een foto te zien van een konijn voor een fel gekleurde achtergrond aangezien we die ons meestal voorstellen in het gras of een kooi.

Tip 2. varieer met objectieven

Op de meeste camera’s zit doorgaans een 35 of 50mm objectief. Dit is natuurlijk mooi, aangezien het weergeeft hoe een mens de wereld ziet. Maar bij foto’s van huisdieren is het ook heel erg leuk om alle regels aan je laars te lappen en met een ongebruikelijk objectief te gaan fotograferen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een groothoekfoto van een biggetje, met zijn snuit super groot vol in beeld? Natuurlijk hoef je geen professionele groothoeklens te bezitten voor dit effect. Wanneer je een zoomlens hebt op je camera body, of zelfs een ingebouwde zoomlens hebt om mee te schieten kan je ook uit de voeten met deze tip. Het gaat vooral om het idee dat je niet altijd vast zit op dezelfde brandpuntsafstand waarmee je schiet.

Tip 3. rekwisieten zijn je vriend

Natuurlijk wil je helemaal los gaan wanneer je een nieuw huisdier hebt en kan je niet wachten om de hele wereld te laten genieten van foto’s waarin hij door het huis rent of gewoon ligt te slapen. Maar waar deze foto’s voor jou telkens als nieuw aanvoelen, komt het bij de kijker vaak over alsof het dezelfde shots zijn. Daarom is het slim om wat externe attributen toe te voegen aan je foto’s zodat ze eruit springen tussen de rest. Heb je een hamster? Zet hem eens een mutsje op. Een puppy die ligt te slapen? Bedek hem met een schattige deken. Zoek iets wat je toe kan voegen zodat je foto’s tussen alle andere duizenden beelden uitspringen en misschien wordt jouw dier wel de nieuwe grote ster op Facebook of Instagram.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie