Is Photoshop de heilige graal?

Amy Schutte 126
‘O, dat Photoshop je toch wel even weg’ is iets dat veel fotografen regelmatig te horen krijgen. Alsof Photoshop een soort magische toverstaf is waarmee je een beeld volledig kunt veranderen.

Door film en tv zijn de verwachtingen van mensen vaak wat onrealistisch. Alsof alles met een paar klikken van de muisknop opgelost is, zoals dat in veel series wel het geval is. Vaak zit er uren werk achter, of het eindresultaat dat deze mensen willen behalen is überhaupt onmogelijk. Is Photoshop nu de heilige graal of niet?

Nabewerking in Photoshop

Of je je foto nabewerkt, is helemaal aan jou. RAW bestanden zijn gemaakt om nog na te bewerken, daarin ligt een hoop informatie opgeslagen die je als het ware nog invult in de nabewerking. Sommige fotografen vinden Photoshoppen ‘valsspelen’. Het doel zou volgens hen moeten zijn om foto’s direct goed uit de camera te krijgen. Maar nabewerken kan handig zijn.

Verschillende soorten ‘Photoshoppen’

Met Photoshop kun je waarheden creëren in je foto die er helemaal niet waren. Je kunt verschillende foto’s samenvoegen, achtergronden veranderen of zelfs illustraties in het beeld verwerken. Maar je kunt ook kleine tweaks, verbeteringen aan je foto aanbrengen om deze net even wat beter tot zijn recht te laten komen. Denk aan bijsnijden, horizon rechtzetten, contrast verhogen, kleuren versterken etc.

Photoshop is de nieuwe donkere kamer

In de tijd van analoge fotografie werden foto’s ontwikkeld in de donkere kamer. Daar konden dit soort eenvoudige aanpassingen ook gemaakt worden. Ook kon men delen van de foto, of de hele foto, lichter of donkerder maken. Daarmee werd ook al aan foto’s gesleuteld, dus wanneer sommigen zeggen dat nabewerking alleen iets van de digitale periode is, is dat niet helemaal juist.

Nadeel

Natuurlijk zijn er genres in de fotografie waarin nabewerking waarin de realiteit wordt aangepast, niet gewenst is. In de journalistiek bijvoorbeeld. Dankzij Photoshop weet je niet meer zeker of een beeld waar je naar kijkt ook daadwerkelijk een weergave is van iets dat op een bepaald moment heeft plaatsgevonden. Ook worden foto’s vaak te zwaar nabewerkt, waardoor ze er nep uit komen te zien.

Photoshop kan echter een uitkomst zijn voor fotografen. Natuurlijk is het streven altijd om een goede foto te maken, met een goede compositie en goede belichting. Maar dankzij Photoshop kunnen tekortkomingen van de camera wat verminderd worden. En een goede foto kan nog beter worden gemaakt. Gebruik het dus niet als redmiddel, maar om de wow-factor aan je foto’s te geven!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy